2013. július havi archívum

Babaúszás, ovis úszás, strandolás

2013. július 22. hétfő

rozmáros matracAz úszás mindenre jó… mondják, és minden bizonnyal így is van. Különösen a nyári kánikula lesz elviselhető általa, főleg a gyerekeknek, hisz ők még nehezebben tűrik a nagy meleget, mint a felnőttek. Akár otthon egy kis kádban, medencében, akár a strandon, Balatonon, vagy tengeren, mindegy csak hűsítő víz közelében legyünk. A nyaralások többnyire az önfeledt pancsolásról szólnak, és ha máskor nem, ilyenkor mindig szóba kerül az úszás is. Vagy azért mert már járt uszodába a gyerkőc, és lám, milyen hasznos volt; vagy azért mert még nem tud úszni, pedig milyen jó lenne. Például amikor lecsúszik a matracról, vagy a karúszóval próbál a víz tetején maradni. A gyerekek úszásoktatásával kapcsolatban két lehetőséget szoktak említeni.
Egyik a babúszás, másik a kisgyerekkori (óvodáskori) úszásoktatás.

A babaúszásról sokan úgy vélekednek, hogy három hónapos kor után már érdemes elvinni a picurkát babaúszásra, hiszen még bennük van a „búvárreflex” ösztönösen, és bátran mozognak a vízben, ami nagyon jót tesz a mozgáskoordinációnak, és fejleszti az egész test izomzatát. Túl azon, hogy nagyon hasznos, sokan kiemelik, mennyire jó hatással van a baba-mama, vagy baba-papa kapcsolatra is, és remek időtöltés az egész családnak. Természetesen ez az úszás, még nem az, amivel később átússza a Balatont, de a vízhez való viszonyát mindenképp megalapozhatja.

Az igazi úszásoktatás általában ovis korban merül fel a szülőkben.
A legtöbb helyen 4-5 éves kortól ajánlják a tanfolyamokat. Nem azért, mert egy hároméves ne tudna szépen pancsolni a vízben, hanem mert középső, nagycsoportra lesznek képesek úgy figyelni, koncentrálni, hogy a kapott játékos feladatokat meg is tudják oldani. karúszóMárpedig az úszáshoz gyakorlás kell, és egy hároméves még simán otthagyja az oktatóbácsit, ha neki már nincs kedve tizedszer is ugyanazt csinálni.
A kiscsoportosok még csak ismerkednek a vízzel, különböző labdás és egyéb játékokat játszanak, ismerkednek a „vizes” élményekkel, felkészítik arra a helyzetre, amikor fejük vagy szemük vizes lesz. Nagyon hasznos ez is, hisz sokan épp a nyaralás alatt szereznek negatív tapasztalatot – elcsúsznak a vízben, lemerülnek, megijednek – ezeket az élményeket el lehet kerülni, vagy fel lehet oldani, ha játékos úszásoktatáson vesznek részt. A nagyobbak tehát, ha már biztonsággal, mozognak a vízben, akkor jöhet az edzés, az igazi úszástanulás.A fejlődő szervezetre gyakorolt pozitív hatásait estig lehetne sorolni, arról nem is beszélve, hogy nyáron milyen jó érzés lesz a „nagyvízben” szabadon lubickolni. strandlabda

Nyaralás alkalmával előnyt jelent, ha egy gyerkőc találkozott már az úszás tudományával, megtanulta a helyes légzést, így biztonságosan tudja majd használni a búvárszemüveget és a pipát is. Nem ijed meg, ha lecsúszik a matracról, vagy a vizipisztoly célbaveszi. Ha viszont még kicsi, vagy bátortalan, akkor jobb, ha eleinte kis csónakban szemléli a vizet, ha nagyon izgulunk kis úszómellényt is adhatunk rá. Csónakon kívül pedig használhat úszógumit, vagy karúszót. A sokféle izgalmas strandcikk közül biztosan találunk olyat, amivel még örömtelibb lesz a nyári pancsolás.

Hurrá nyaralunk! készülődés felsőfokon

2013. július 21. vasárnap

felfújható mackókAki már volt kisgyerekkel (vagy többel) nyaralni, az tudja, hogy a készülődés, köszönőviszonyban sincs azzal, mikor még a párjával édes kettesben mentek vakációzni. Aki még nem volt, annak jótanácsként annyit mondanék, hogy legalább kétszer vagy háromszor annyi időt szánjon rá, mint amennyit eredetileg tervezett. Legjobb, ha egy nyugodt percben listát készít, így talán kevesebb dolog marad ki a bőröndből. Mert a várva várt esemény izgalma átragad a kicsikre is, és készségesen segítenek a csomagolásban. A lakás leginkább egy katasztrófa sújtotta övezetre hasonlít, és jó, ha ilyenkor nem hagyja el az embert a humorérzéke.

A ruhákat „viszonylag” egyszerűen össze lehet szedni, de valószínűleg delfines matracakad olyan benne, amit inkább azonnal fel szeretnének venni. Mit lehet tenni, ki kell venni, majd valamikor biztos vissza lehet tenni. Előkerülnek a legizgalmasabb dolgok is, a matrac, az úszógumi, a tollas ütő, zseblámpa, mind, mind csupa kalandot ígérő játékszer… és be kell férni a strandfelszerelésnek is: fürdőjátékok, búvárszemüveg, békatalp, karúszó, úszómellény, felfújható csónak, delfin, természetesen pumpával együtt.

Nem lesz zökkenőmentes az sem, mikor próbáljuk megmagyarázni, hogy a felfújt matrac sajnos nem fér be a bőröndbe, ezért le kell engedni, vagy kettő labda éppen elég, nem kell mindet magunkkal vinni. Igenám, de melyik maradjon otthon? És mivel nehéz a döntés (látják bizonytalanságunkat) mire feleszmélnénk, már a télikabát is a bőrönd mellé van készítve. Mert kell a biztonság, az ismerős tárgyak az ismeretlen környezetben. De mindent mégsem lehet elvinni…

Mi tehát az ideális megoldás? Ha repülővel megyünk, akkor korlátozottak a lehetőségek, 1-2 bőröndbe mindennek be kell férni, ilyenkor apa meg anya csak egy-egy váltás ruhát visz, mert a kisautónak, és a legszebb babának mindenképp kell a hely. Ha autóval megyünk, akkor valamivel jobb a helyzet. Apának, anyának akkor sem jut sokkal több hely, de legalább a játékok kényelmesebben elférnek.
Ha nem is visszük el a komplett gyerekszobát, néhány kedvenc azért velünk jöhet.4 első társasjáték Az utazásra is fel kell készülni, hiszen a gyerekek nehezen tűrik, ha sokáig egy helyben kell maradni (kivéve, amikor fagyira vagy vattacukorra várnak) így mesekönyveket, színezőket, matricás füzeteket sem árt bekészíteni. Nagyobbaknak foglalkoztató füzeteket, zenét, kreatív játékokat. A nyaralóhelyen számtalan izgalmas újdonság lesz, kellően kíváncsiak, és sok kalandban lesz részük, mégis azt tapasztaltam, hogy jólesik, ha elővehetik otthoni kedvenc kis játékaikat. Az alvóállatkát, a titkos barátot, 1-2 playmobil, vagy legofigurát, a kedvenc macit, kirakót, vagy a kedvenc társasjátékot. Ismerős játékok, ismerős helyzetetek idegen helyen. Valószínűleg így is lesz valami, ami otthon maradt, de ami nem pótolható, arra talán nincs is igazán szükség abban a pár napban, amikor NYARALUNK.

Hinta – palinta

2013. július 16. kedd

A hintát mindenki ismeri. Nem tűnik különlegesnek, és elérhetetlennek sem, nem is esik róla sok szó. Hiszen minden játszótéren megtalálható, a játszóházakban, a nagyobb parkokban, és ahol gyerek van a háznál, ott többnyire a kertben is. hinta1Mert ez az egyszerűnek tűnő valami valójában egy varázseszköz. Vonzza a gyerekeket. Lehet az kicsi, vagy nagy, ha hintát lát, azonnal bele (vagy rá) kell ülni, és magától értetődően lendülni előre meg hátra. Mert a gyerekek még ösztönösen érzik, mi az, ami jó nekik. De mi felnőttek is ösztönösen cselekszünk, mikor egy picibaba sír, felvesszük, ringatjuk, és a lágy ismétlődő mozdulatok megnyugtatják a babát. Később a kis ringatók, hintaszékek is ugyanezt a célt szolgálják, aztán mikor már nagyobbacska és bátrabb lesz a kisgyerek, örömmel próbálja ki az új eszközöket, ami ugyanolyan ringatózó, és megnyugtató számára. Túl azon, hogy kellemes érzést nyújt, számos hasznos hatása is van. Nem kell a gyerekeket noszogatni, hogy „ugyan gyere hintázni kicsit, mert az jót tesz az egyensúlyérzékednek”… mennek ők örömmel maguktól. Az ismétlődő mozdulatok észrevétlenül folyamatos egyensúlyozásra késztetnek, (még akkor is ha van kapaszkodó) egyenes derékkal kell ellenállni a gravitációnak. Ez pedig segít a járásban, a kisjárművek (bicikli, roller) használatában, fejleszti az egész test izomzatát.
Óvodás korra már általában önállóan tudják hajtani a hintát, hisz a sok gyakorlás már összerendezte annyira a mozdulatokat, hogy logikusan, saját maguktól képesek lendülni előre meg hátra. A hintázás (főleg eleinte) nagy koncentrálást igényel, fejleszti a térérzékelést, a gondolkodást, a kitartást, és elégedettséggel tölti el a kicsiket, hogy ők uralják a helyzetet. És ez később sem lesz másképp. Ha még eddig nem volt otthon hinta, és szeretnél egyet, akkor leginkább a biztonságra törekedj, és persze vedd figyelembe a gyerkőc életkorát.

Hinták, és ringató eszközök életkor szerint:

Pici babáknak: Bölcső, ringató, bébihinta, amiben fekve is biztonságban ringatózhat.

6-9 hónapos kortól, mikor már fel tud ülni magától: pihenőszék bohócos libikókahinta(ami a saját mozdulataitól mozog), állványos szobahinta, különösen szeretik, ha világít, vagy zenél is.
1 éves kortól: Felfüggesztett kartámaszos hinta, kapható középen zárt változatban is, hogy ki ne csússzon belőle. Ajánlott úgy felfüggeszteni, hogy a hinta alja a földtől maximum 50 cm-re legyen.
2-3 személyes műanyag libikókahinta, hintaló.

3 éves kortól: Kartámaszos hinta, majd laphinta. A laphinta nagyobb mozgásteret biztosít, és könnyebb ráérezni a ritmikus mozdulatokra, megtanulja magát hajtani.
Libikóka, vagy mérleghinta. Kicsiknek való kőrhintát is szeretik már ebben a korban.

4 éves kortól: Koronghinta, vagy más néven tányérhinta. Nagyobb kihívás, hiszen a karral és lábbal is erősen kell kapaszkodni, ráadásul a kötél minden irányban mozog, még jobban kell egyensúlyozni.

5-6-7 éves korban még ugyanolyan örömmel használják ezeket a hintákat, csak már sokkal bátrabban. A vidámparkban vagy nyári rendezvényeken a körhinták használata általában magasságtól függ, ám nem árt az óvatosság. Vannak gyerekek akik imádják, de vannak akik a hirtelen irányváltásokat, vagy a gyors mozgást nem bírják követni, a forgástól elszédülnek, és rosszul lesznek. Nem érdemes erőltetni. Sokan még felnőtt korban sem bírják.

Iskolás korban, és még később is, nagyon kedveltek a különböző a hintaszékek, függőágyak, melyek ugyanazt a nyugtató, ringató, kellemes élményt nyújtják, mint a korábbi hinták.

Ha van elég hely a kertben, érdemes állványos hintát választani, melyből van 2-3 vagy 4 állású hinta is, így különböző korú gyerekek együtt is remekül szórakozhatnak. Ezeket a hintákat azonban erős betonalapba kell helyezni, így sokáig biztonságosan használható.
Az állványra később bármilyen tornaeszköz (tornagyűrű, kötéllétra…) is rögzíthető, ami legalább annyira izgalmas, jó és hasznos eszköz mint a hinta.