2013. április havi archívum

Anyák napja – saját készítésű ajándékok

2013. április 16. kedd

Május első vasárnapján köszöntjük az anyukákat, nagymamákat, dédimamákat. Újra gyerekként állunk előttük, ők pedig meghatódnak, majd elmesélik legkedvesebb emléküket, amikor még kicsik voltunk… és új értelmet kap ez a nap, amikor mi állunk meghatódva, anyukaként a gyerekek előtt, akik hetek óta az óvodában, vagy iskolában készülnek erre a napra. anyák napjaA kicsik büszkén, hangosan mondják a verset, a nagyok kicsit félszegen, de izgatottan szavalnak, és szavaik különös hangulatot teremtenek. Anyuka legyen a talpán, aki nem érzékenyül el tőle. Az ünnepekre jellemzően, ezen a napon is adunk/kapunk ajándékot. Ezeket a kincseket a legtöbb anyuka féltett ereklyeként őrzi, és évekkel később is örömmel mesél róla. A legaranyosabb, viccesebb történetek általában az óvodás korból valók, amikor izgalommal, titokban készül az ajándék, esetleg apával, vagy nagyobb tesóval a cinkostárssal. Néha persze segítséget kérnek, anya segíts megkötni, megragasztani… és amikor kész, akkor azt mondják: anya fordulj el, mert ezt nem láthatod, meglepetés lesz! Vagy amikor magukról is megfeledkezve éneklik az anyák napi dalt, valahol elakadnak, és megkérdezik: anya, hogy folytatódik? Anya persze segít, ekkor észbekap a csöppség, meglepődik, és közli, hogy ezt nem énekelheti el, mert meglepetés lesz :) Ezek a történetek is bekerülnek a családi anekdoták archívumába, a kincsek mellé. De mik azok a kincsek? A legtöbb anyuka szerintem maximum egy hatalmas puszira vágyik, de ha már készül az ajándék, akkor legyen saját készítésű.

Néhány ötletadó tipp:

falirendező

 • egy rajz, egy gyurma, vagy papírból hajtogatott virág
 • gipszlenyomat, ami megszáradva a falat díszítheti
 • a fénykép mindig telitalálat, a képkeretet készülhet saját dekorációval
 • gyöngyből fűzött nyaklánc, vagy karkötő, vasalható gyöngyből bármi kirakható
 • kartonból összeragasztott, vagy készen vásárol dobozka, saját dekorációval
 • díszpárna, falirendező, saját díszítéssel
 • üvegfestékkel díszített pohár, tányér vagy más dísztárgy
 • fonalból is sok szép alkotás készülhet akár kötéssel, horgolással
 • és ami csak nálunk kapható: Craftoy
 • Bármilyen kreatív technikával készül, a gyerek örömét leli benne, amíg készíti, várja a napot amikor énekszóval átadhatja. És elérkezik a nap, izgalommal, mosollyal, öleléssel. Szerintem a leges-legszebb nap.

  +1 ötlet:

  Mi apát is ünnepeljük ezen a napon. Bár hivatalosan június harmadik vasárnapja lenne apák napja, de valahogy ez nem kap akkora nyilvánosságot. Pedig szerintem jó lenne, hiszen apa nélkül, nem lennének anyukák, nagyapa nélkül meg unokák. Valahogy, így kerek a világ…

  Monster High őrület – légy más mint a többiek!

  2013. április 15. hétfő

  Skelita CalaverasHa azt mondom szörnyű, akkor valójában dicsérem azt jelenséget, ami divattá nőtte ki magát a tinik (főleg lányok) körében az elmúlt hónapokban. A Monster High babákat nem lehet nem észrevenni a polcokon. A szupertrendi ruhákba öltöztetett szörnyecskék kissé ijesztőek, mégis nagyon népszerűek.

  Mi ez az egész? És miért a tinik?
  A kiskamaszok élete nagyon zűrzavaros, sok új dologgal meg kell küzdeni, főleg saját érzéseikkel. A barbie babák rózsaszín cukormázas világa már letűnőben van, és különben is a mindig pedáns, jókislányos viselkedés már ciki ebben a korban. Hol van már a játszótér, babaház? Helyette van divat, örök barátság, szerelem, csalódás stb. A suliban a tinik, nagylányosan/nagyfiúsan viselkednek, szeretnének valahová tartozni, ugyanakkor különbözni is. Hatalmas kíváncsiság él bennük az ismeretlen, a fura, a bizarr dolgok iránt, mégis félnek a szörnyektől a sötétben. Ha csontvázakról, múmiákról, vagy zombikról látnak valamit, bizony éjszaka sem kapcsolják le a villanyt a szobában. Mert ezek a nagylányok valójában még kislányok. És így jutunk el a Monster High világhoz, ami pont ezt az életérzést adja vissza. A filmek eleinte csak interneten voltak láthatók, de már megy a tv-ben is, és több dvd-n is beszerezhető. Az történet a Monster High suliba járó diákokról szól, a nagy és ismert szörnyek gyerekeiről, akiknek ugyanúgy vannak kedvenc tantárgyaik, vannak az osztályban riválisok, példaképek és ellenségek. Érdekesség, hogy van köztök 1600 éves, 16 éves, 15 napos, mégis egy osztályba járnak, és nem látszik rajtuk a korkülönbség :) Viszont megőrülnek a fociért, divatért, a különc frizuráért, a szájfényért; ugyanúgy szerelmesek lesznek, csalódnak, majd egy buli után megvigasztalódnak. Persze mivel a szörnyek gyerekei, ezért ők is szörnyen néznek ki, de ez senkit nem zavar, sőt, ettől lesznek különlegesek. Ráadásul minél jobban megismerik őket a srácok, annál kevésbé félnek a sötétben, mert valójában mi is attól félünk, amit nem ismerünk. Ha már megismertük, akkor vagy szeretjük, vagy nem, de a félelem elmúlik. A film után – mely a jól ismert amerikai gimis filmek hangulatát idézi – pedig tapasztalhatjuk, hogy az elrettentő külső többnyire csak látszat, és sok pozitív üzenetet is hordoz. Az sem baj ha szörnytől látják a jó példát, ha azonosulni tudnak vele, és követendő példának tekintik. Például:
  Cleo de Nile

 • ha más vagy mint a többiek, az különleges, nem pedig szégyellni, vagy csúfolni való
 • mindenkinek van kisállat házikedvence, akiről szívesen gondoskodik
 • szeretik a gyümölcsöt, és néha a szörnyek is félnek a sötétben (Cleo de Nile – múmia lánya)
 • kedvenc tantárgyak között van többek között a matek, a történelem, a földrajz, az írás-olvasás…
 • van aki szeret könyveket olvasni, és utálja ha valaki elkésik (Ghoulia Yelps – zombi lánya)
 • van aki nem szereti a húst, vegetáriánus, és büszke rá (Drakulaura – Drakula lánya)
 • van aki szereti a halat, a gyümölcsöket és utálja ha valaki nem a kukába dobja a szemetet (Lagoona Blue – a tengeriszörny lánya
 • a legérdekesebb lány büszke az „őseire” és szeret együtt lenni a családjával (Skelita Calaveras – csontvázak lánya)
 • a fiúk is szeretnek főzni (Deuce Gordon – medusa fia)
 • Még hosszan sorolhatnám. Ha mégis szeretne egy Monster High babát az a gyerkőc, akkor az azt jelzi, hogy még ott bujkál benne a kislány, aki szeretne egy kicsit babázni. Természetesen ezt nem vallja be senkinek, hanem azt mondja, gyűjti a különleges dolgokat. Ghoulia Yelps robogójaVágyaihoz természetesen mindenféle kiegészítőt is kínál a szörnygyár. Megveheti Drakulaura fürdőkádját, Ghoulia Yelps robogóját, külön babaruhákat, kiegészítőket, vagy akár egy óriási gimit is. Ha pedig a mindennapi viseletben szeretné kimutatni szörnyűséges rajongását, kapható ruha, táska, szájfény, körömlakk, tornazsák, fényképezőgép, tolltartó, kulcstartó, ágynemű… és még sok minden más.
  Monster High – Légy szörnymagad kollekcióból megismertük a szereplőket, most a legújabb Monster High – Scaris Paraváros kollekcióban az ismerős szörnyek új utazó ruhában és táskával indulnak meghódítani a divat fővárosát. Jó borzongást kívánunk hozzá.

  Robogók, triciklik – mozgásfejlesztő járművek 1-3 év között

  2013. április 8. hétfő

  A jó idő hatására előkerülnek a robogók, triciklik, örömmel száguldoznak a kicsik a napsütésben. Az a jó ebben a korban, hogy nem kell bíztatni a gyerekeket a mozgásra. 1 éves kor körül, mikor a gyerekek megtanulnak járni, anya kezének elengedésével megérzik a ”szabadság” ízét, és innen nincs megállás, örökmozgókká válnak. Egyre nagyobb térre van szükségük, hogy gyakorolják a frissen szerzett tudást. A stabil járás után, szinte azonnal szaladni kezdenek. Sőt, azt mondjuk viccesen, hogy ez a gyerek nem is tud járni, csak szaladni! Persze, mert a friss élmény hatására azonnal mindent akarnak: elérni a fát, a kerítést, mindent, ami látótávolságban van. Majd másfél éves kor körül elérkezik az első saját jármű beszerzésének ideje. (Ezzel még gyorsabban lehet haladni, anyának, apának, pedig szaladni utána.)
  tolhato kisautoMivel érdemes kezdeni?

  Tologatós járművek:
  A babakocsi után (mellett) ismerős érzés lesz a tologatós jármű, mégis más az élmény. A gyerkőc egyedül is ki tud szállni, újra beleülni, és élvezi, ahogy tologatják. Később beleteheti a kedvenc játékait, és ő maga is tologathatja. Ez is mozgásra ösztönző játék, a tologató kar pedig egy kis kapaszkodót az egyensúly megtartásához.

  Lábbal hajtható járművek:
  1. Beülős kisautók

  Fredi beniElső jármű tekintetében jobbnak tartom a lábbal hajthatót, mint a pedálos járgányokat. Ugyanis a mozdulatok jobban hasonlítanak a járáshoz, amit már ismer. Bár ahhoz, hogy váltott lábbal tudja hajtani, (majd később két lábbal egyszerre) sok gyakorlásra, komoly izommunkára, és koncentrációra van szükség. Biztonság szempontjából – ami nem borul fel – az ún. Frédi-Béni, vagy más kisautók a legjobbak, aminek négy kereke van, meg tud kapaszkodni az oldalába, és ha beleül, lábbal hajtva tud haladni. Persze kezdetben lehet segíteni, egy kis tologatással, de gyorsan ráéreznek a mozdulatokra.

  2. Robogó/kismotor
  Ha a kisautó már nem jelent kihívást, jöhet a háromkerekű kismotor, vagy robogó. robogoEzeket magasság szerint különböző méretben lehet kapni. Fontos, hogy amikor ráül a gyerek, akkor teljes talpával érinteni tudja a földet (nem csak lábujjheggyel) mert így tud majd biztonságosan egyensúlyozni, elindulni és megállni. Eleinte érdemes kisebb kerekűt választani, mert minél nagyobb a kerék, annál gyorsabban megy a motor, és jobban kell egyensúlyozni. Ez legyen inkább a haladó fokozat.
  Anyagukat tekintve, bátran állíthatom, hogy elnyűhetetlenek. A mindennapi használat sem fog ki rajtuk, ezt inkább kinőni fogják, mint elhasználni.

  3. Futóbicikli
  Az utóbbi években egyre népszerűbb a futókerékpár is. Kapható fémből, fából, kinek-kinek tetszése szerint. Ha már bátran és biztonságosan száguldozik a lábbal hajtható műanyag robogóval ,akkor 2-3 éves korban meg lehet próbálni a futóbiciklit is. Kezdetben talán kicsit billegős, de mivel ugyanaz a mozgás szükséges hozzá, mint a kismotorhoz, így minden nehézség nélkül megszokják. Nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzéket, ráadásul sokkal nagyfiúsabb/nagylányosabb és nagyon hasonlít az igazi biciklihez.

  4. Triciklik, pedálos motorok
  tricikli

  pedálos robogoLegszembetűnőbb jellemzőjük, hogy az első keréken van a pedál. Mozgásba lendítésük egy kicsit összetettebb mozdulatsort, és sok gyakorlást kíván. Sok kisgyereknél láttam, hogy először lábbal hajtja, hogy elinduljon, majd teker néhányat a pedállal. Vannak gyerekek, akik a lábbal hajtós robogót, vagy a futóbiciklit instabilnak tartják, nem érzik rajta biztonságban magukat. Ők sokkal könnyebben megtanulják a pedálos járműveket tekerni.

  Mindegyik „sporteszköz” az igazi kétkerekű kerékpár előfutára. Akinek futóbicikli van, annak később a pedál használatát kell megtanulni, aki triciklizett, annak az egyensúlyt kell megtalálni. Nincs jobb vagy rosszabb, az összes jármű a szabadban eltöltött mozgás örömét szolgálja. Ez a mozgás pedig elengedhetetlenül szükséges ebben a két évben (is) a fejlődő szervezet számára.
  Nagymamám mondása jut eszembe: „Kisütött a napocska, menjünk a szabadba!” :)