2013. május havi archívum

Gyümölcsözön, jégkrémgyár

2013. május 23. csütörtök

gyümölcsözönMegkérdeztem egy kislányt, mi a kedvenc gyümölcse, azt válaszolta viccesen, hogy a fagyi meg a jégkrém…. Persze, mi más is lehetne :) Mi szülők, viszont azt szeretnénk, ha minél több valódi gyümölcsöt ennének, és sokszor leleményesnek kell lenni, hogy a napi vitaminadag beléjük kerüljön. Szerencsére jön a nyár (vagy már itt is van) és jönnek a sokféle zamatos, lédús, napérlelte gyümölcsök, háttérbe szorítva az alma-narancs-babán trióját. Bár azok is nagyon finom gyümölcsök, és ettünk is belőle jó sokat a télen, de kivagyunk éhezve a friss új ízekre, amik nem a kamionban, hanem a szabadban, a napocska meleg sugaraitól érnek be. Ám a jóidő beköszöntével, nem csak a gyümölcsfák borultak virágba, hanem az összes fagyizó is kinyitott a környéken. Nehéz megtalálni azt az útvonalat oviból, iskolából hazafelé, hogy ne találkozzunk eggyel, vagy egy fagylaltozó járókelővel. És akkor jönnek a szokásos körök:

- Anyaaa, én is szeretnék fagyit…
- Majd később/majd visszajövünk/előbb a gyümölcs…. és ehhez hasonló válaszok
- Anyaaaa, akkor csak egy jégkrémet, egy egészen kicsikét…

Ugye ismerős mondatok. És itt jön a leleményesség. Tavaly nyáron, mi jegkremgyargyakran készítettünk otthon jégkását, illetve „házi jégkrémeket” limonádéból, joghurtból – esetleg egy kis olvasztott csokival a tetején – egy szívószál segítségével, amit mélyhűtőbe tettünk. Egyformán szerették a gyerekek elkészíteni is, meg persze elfogyasztani is. Az idei tavasz/nyár egyik legnagyobb újdonsága a Gyümölcsözön jégkrémgyár, amivel vitamindús finomságot készíthetünk. Egy izgalmas játék keretében a gyerekekkel együtt, különböző gyümölcsök levéből készíthetünk, hűsítő jégkrémet, és máris két legyet ütünk egy csapásra. A készülék nagyon praktikus, egyszerűen kezelhető, bármilyen lédús gyümölccsel használható. (tv reklámból már ismerős lehet)

Hogyan működik?
Válasszunk ki 3-4 különböző színű gyümölcsöt, és tegyük bele a gyümölcsfacsaróba. A leve belefolyik a korong alakú tartóba, majd azt tegyük be a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen. Utána már csak fel kell fűzni a pálcikákra a különböző színeket, tetszés szerinti sorrendben. Lezárni a pálcika végét, és máris kész a finom, édes, egészséges jégkrém. A készletben minden kellék benne van, amire szükség lehet, már csak a friss gyümölcsöket kell összeválogatni hozzá.
Természetesen a fagyizók ettől még nem vesztik el mágikus vonzerejüket, viszont nyári meleg napokon otthon is bármikor kinyithat a jégkrémgyár.

Kismedence, nagymedence

2013. május 23. csütörtök

Végre itt a jó idő, egyre többet lehetünk a szabadban, és ahogy lenni szokott, a kánikula is egyik napról a másikra fog beköszönteni. Ilyenkor pedig a fürdőzés a legnagyobb öröm a gyerekek számára (is). kismedenceStrandon, tóparton, mindegy csak víz közelében legyünk. Viszont nem lehet az egész nyarat ott tölteni, így jó megoldás, ha otthon is van valami pancsolási lehetőség. Nagy választékban kaphatók a különböző medencék, nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet.
Először a helyét kell megtalálni, hogy hová tesszük a medencét. Lehetőleg olyan helyre, ahol délelőtt, vagy délután árnyék van. Ha nincs ilyen, akkor egy uv-szűrős napernyőre is szükség lesz.
A méret kiválasztásában is döntő, hogy hová tesszük, hisz erkélyre, teraszra nem tervezhetünk óriási medencét, de gyerekmedencét igen. A kertben már sokkal több lehetőség van, ott akár nagy családi medencék is elférnek.
merevfalu medence
A mobil medencék közül, alapvetően kétfélét választhatunk:

Merevfalú medencék
Előnye, hogy nem kell a felfújni, csak egyszer kell összeállítani, és egész nyáron élvezhető. Oldalfala hajlékony, de kemény anyagból készül, alja általában rugalmas. Akkor a legstabilabb, ha teljesen feltöltjük vízzel, bár ez inkább a nagy családi medencékre vonatkozik, a kisebbeket nem szükséges teletölteni.

Felfújható medencék
felfujhato medenceOldalfala felfújható (kicsi medencéknek az alja is) így puha, de stabil keretet ad a medencének akkor is, ha kevés vizet teszünk bele. Nagyon rugalmas, akkor sincs semmi baj, ha játék közben a gyerekek nekimennek, vagy ráfekszenek. Anyaga vastag, jól bírja az igénybevételt, az erős napsütést, de az éles tárgyakat és a háziállatokat érdemes távol tartani tőle. Ha mégis kiszakadna, javítótapasszal megjavítható. Általában minden csomagolásban van ilyen.
Mint minden másnál, itt is a biztonság a legfontosabb, és bár még sokáig nem hagyhatjuk a gyerekeket felügyelet nélkül a medencében, akkor is tudnak meglepetést okozni, így néhány szempontot érdemes figyelembe venni.

Gyerekmedencék életkor szerint:

1-2 éves korban, első medencének elég, ha kisebb átmérőjű pancsolót választunk, (60 – 90 cm) hiszen még nem úsznak benne. Elég ha a gyerkőc és a fürdőjátékok elférnek benne, továbbá mi is könnyebben elérjük őket. Hiába ülünk közvetlenül mellé, úgysem marad egy helyben, és akkor jó, ha nem kell a nagyobb átmérő fölött zsonglőrködni. 100 – 120 cm-es medencében két kisgyerek is kényelmesen elfér. Ebben a korban a felfújhatós medencék jobban kihasználhatók. Nagyon fontos az erős napsütés elleni védelem, ezért sokan szeretik a napellenzős kismedencéket, aminek tetejét – gomba, pingvin, béka stb – szintén fel lehet fújni, így mindig vet egy kis árnyékot a medence fölé. Ha ilyen nincs (vagy akár emellett is) szükséges egy uv-szőrős napernyő, és a napozókrém is.

Nagyobb gyerekeknél 3, 4, 5 éves korban már mindegy, hogy merevfalú, vagy felfújható, nagyon sokféle mintás medence közül választhatunk, a gyerekek is szívesen segítenek benne. Ők már ki-be mászkálnak „strandolás” közben, ezért inkább az fontos, hogy ne legyen túl magas az oldala. 40-50 cm az ideális, amibe akár még egy kerti gyerekcsúszdát is betehetünk, imádni fogják. (a csúszda lába medencén kívül, eleje a vízben van)

Az ajánlások szerint, 6 éves kortól, már használhatják a nagyobb átmérőjű, családi medencéket is, ügyesen, biztonságosan mozognak benne. Ha kevés vizet teszünk bele, akkor érdemes gyakrabban cserélni, viszont ha sok vízzel töltjük fel, akkor mindenképp szükség lesz különböző vegyszerekre, a víz minőségének megőrzése érdekében (fertőtlenítő, algátlanító stb.) Továbbá éjszakára érdemes letakarni, mert az eső, szél, szennyezi a vizet, ráadásul távol tartja a kíváncsiskodó kisállatokat is.
Egyénileg biztosan más szempontokat is figyelembe kell venni, de megéri rászánni az időt. Nekem a háttámlás családi medence a kedvencem, puha, kényelmes, kicsi gyerekkel is biztonságos, és bár nálunk a macska körmének néhányszor áldozatul esett, mégis több nyár óta élvezzük benne a pihenést a meleg nyári napokon.