2012. szeptember havi archívum

Lovakkal tanulunk

2012. szeptember 18. kedd

Amikor biciklizni tanítunk egy kisgyereket, nem azt magyarázzuk, hogy a gravitáció hogyan hat a testre, vagy miért fordul a pedál a tengelye körül, hanem egyszerűen az érzést próbáljuk továbbadni. A sok gyakorlás során rengeteget tanulnak, és végül egyedül bicajoznak. Érdemes a gyerekekkel alkalmanként meglátogatni egy lovardát, biztosan tetszeni fog a sokszínűség, az állatok közelsége. Ha pedig van rá lehetőség, hogy közelebbről is kapcsolatba kerüljön a lovakkal, az számos pozitív hatással jár. A lovaglás is összpontosítást, fegyelmet és önfegyelmet igényel. Aktív, illetve viselkedészavaros gyerekeknél kimondottan ajánlott ez a mozgásforma. A lovas életben sok olyan tevékenység, feladat van, ami eleinte nehéznek tűnik. Az állat gondozása, nyeregben maradás, irányítás, ám ezek a kihívások ösztönzően hatnak a gyerekekre. Kitartóbbak, bátrabbak lesznek, a sikerélmény növeli az önbizalmat, és a biztonságérzetet, és jó hatással van a személyiség fejlődésére. Ezért a kicsit szorongó, vagy visszahúzódó gyereknek is sokat segít. Ló és lovas egy egységet alkot, a lovas közösség pedig fejleszti a gyerekek beilleszkedési, alkalmazkodási, szociális képességeit. Talán óvodás, illetve kisiskolás korban a leghasznosabb ezen készségeket erősíteni, de később sem hatástalan. A sport kapcsán sok szabállyal, viselkedésformával kell megismerkedni, de én még nem láttam gyereket, akinél ez valódi nehézséget okozna. Végtelenül természetes és lelkes hozzáállásuk által a tanulási képességek is erősödnek. Berögzülnek az irányok (fent, lent, jobb, bal) fejleszti a memóriát, az egyensúly és ritmusérzéket, mely az íráshoz, olvasáshoz és a későbbi tanuláshoz elengedhetetlen.Játékok közül a memóriajátékok, társasjátékok, kirakók, számítógépes játékok sorolhatók ide.

A lovaglás fizikai hatása

2012. szeptember 18. kedd

Minden sport jó, csak el kell kezdeni. Ezt kicsi korban a legcélszerűbb, hiszen ekkor még mindent játéknak fognak fel a gyerekek. De milyen kicsi korba? Egy lovas ismerősömtől ezt a választ kaptam. Az elmúlt századokban lovon jártak az emberek. Ha anyukának el kellett mennie valahová, és nem tudott vigyázni senki a kicsire, magára kötötte, vagy maga elé ültette a lovon, és már indultak is. Az anyuka közelsége, a ló egyenletes ringatózása, biztonságot ad a gyereknek, és elég korán elsajátítja a mozgásformát. Ebből azt gondolom, az ismerkedést elég korán el lehet kezdeni, hogy később fokozatosan az életformát is elsajátítsa. Azt talán senkinek sem kell bizonyítani, hogy a lovaglás az egyik legjobb szabadidős sport, mely jótékony hatása sokoldalú. A legszembetűnőbb a szervezetre gyakorolt fizikai hatás. Ha gyakorlott lovast nézünk, úgy tűnik, szinte nem is csinál semmit, csak ringatózik lova hátán, mégis a ló ritmusos mozgása által lovasának minden izmát megmozgatja. Ahhoz hogy nyeregben maradjon a gyerkőc, meg kell tanulni a helyes testtartást. Ezt játékos gyakorlatokkal könnyen elérhető (csípőre tett kéz, oldaltartás, magastartás, természetesen lóháton) Kezdetben izomláza lesz, de gerince, ízületei busásan meghálálják. Javítja a térlátását, hiszen olyan magasról egész más a világ. A folyamatos egyensúlyozás az érzékszervek összehangolását igényli, és ez a munka nagy segítség a beszédkészség, majd később az írás, olvasás, számolási tanulási készség kialakulásában is. Sok jó mellett sokan féltik a gyerekeket a balesetektől, de gondoljunk arra, mikor járni, kerékpározni, korcsolyázni tanul a gyerek. Kisebb sérülések előfordulhatnak, de nem ez a jellemző, és a helyes viselkedés, megfelelni vágyás, kitartás hatalmas sikerélményhez vezet.
Lovas játékok között most két kreatív kézügyesség fejlesztőt találtam, mely a sport után kellemes pihenős időtöltés lehet.

Egyik egy hímzőkészlet, melyben egy lovas mintával nyomott alap van, hozzá tartozó színes fonalakkal, egy nagy tűvel, és a befűzést segítő eszközzel. Egyszerű hurkolt öltésekkel lehet varrni, ez is fejleszti az összpontosítást, a javítja a kéz szem koordinációját. A másik egy karc-rajz, mely fekete alapon lovas mintát ábrázol, a csomagban van egy tollra hasonlító karcoló eszköz, mellyel a vonalon haladva bevéshető a minta. Bekeretezve pedig mindkettő javítja a szobánk falát, és a hangulatunkat.

A lovaglás lelki háttere

2012. szeptember 18. kedd

Ha egy gyerek csak egyszer is találkozik a lóval, egészen biztos rabul ejti. Az már csak rajtunk, felnőtteken múlik, hogy ez a rajongás elmélyül, vagy a feledésbe merül. Barátaink gyerekei rendszeresen járnak lovagolni, így néhány alkalommal mi is elkísértük őket. Kezdetben csak simogattuk, etettük az állatokat, néztük, ahogy a nagyok lovagolnak. Önmagában az is élmény, ahogy azok a „magas” állatok mozognak, és semmihez sem fogható eleganciával eggyé válnak a természettel. Nem kellett sokáig várni, hogy Leila is fel akarjon ülni. Félelemnek, bizonytalanságnak nyomát sem láttam rajta. A kengyelt teljesen felhúzták, kényelmesen elhelyezkedett, és büszkén lépdelt ló és pici lovasa. A lovas sport jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Egyszerre segít a testi, lelki, szellemi egészség megőrzésében. Most elsőként a lelki hátterét emelném ki. A gyerekek ösztönösen jól érzik magukat az állatok jelenlétében, elmélyülnek a pozitív érzelmek. Nekik a ló egy barát, akihez szívesen mennek, természetes, hogy megetetik, simogatják, még beszélnek is hozzá. Gondoskodhatnak valakiről, türelemre, tanítja őket, (várni, amíg rákerül a sor) ami nem kis feladat egy izgő-mozgó gyereknél.
Önzetlenül adni, és semmit sem várni cserébe. Ezek nagy dolgok, amikor az „irigykedés” éppen kezdi felütni a fejét.
Figyelmességre, toleranciára int, anélkül, hogy egy szót szólna, vagy anya lyukat beszélne a hasába. Megértővé válik, hiszen egy másik élőlényről van szó, nem ugrik első szóra, amikor a gyerkőc sikít egyet, sőt, eszébe sem jut sikítani, annyira elvarázsolja ez az új világ. Még akkor sincs baj, amikor el kell jönni, mert megérti, hogy a lovaknak is pihenni kell. Ez a játszótérről nem megy ilyen könnyen.
A játékgyártók palettáján is megtalálhatók a különböző lovas játékok. Most két gipszkiöntőt ajánlok a SES gyártótól. Az egyikben egy műanyag lap sablon található, egy istálló lovacskával, kiskutyával. A másik dobozban egy szilikon öntőforma, amiből saját szoborlovacska készül. A megszáradt formát később színes festékkel egyedivé tehetjük. A dobozban ecset, és festék is van. Mindkét játékot öt éves kortól ajánlják, de felnőtt felügyelettel kisebbek is alkothatnak.

3D világító kreatív tábla – Color ‘n glow

2012. szeptember 13. csütörtök


A rajzolás az egyik legkreatívabb foglalkozás. A gyerekek szeretnek kísérletezni papíron, aszfalton, néha a falon is. Eleinte marokra fogják a rajzeszközt, majd sok gyakorlás után egyre finomodnak a mozdulatok, és felismerhetővé válnak a művészpalánták alkotásai. De ne szaladjunk ennyire előre. Egyik nap, kislányom, elmélyülten rajzolgat a mágneses rajztáblán, majd kisvártatva hozza lelkesen a művet. Anya nézd, egy krokodil! Csodálattal nézem a függőleges, és vízszintes vonalakat, meg a sok pontot. Az ott a szeme, az meg a lába…. mondja, és fülig ér a szája. Szakemberek biztos sokat kiolvasnának belőle, hisz ilyen krokodilt tán még ők sem láttak. Viszont itt a legújabb 3D-s rajzoló tábla, a Color ‘n glow, amin minden magyarázat nélkül tuti felismerhető a krokodil. Hasonló nagyságú, mint mágneses elődei, ám ezt ki is lehet támasztani, és egy átlátszó felületre lehet rajzolni a hozzá tartozó neon színű filccel, és nem is akármit. A dobozban vannak sablonok, különböző témában, csak ügyesen át kell másolni, és ha kész, felvesszük a 3D-s varázsszemüveget, és ott áll előttünk teljes valójában a világító lovacska, pillangó, vagy amit rajzoltunk. Kreatív játékosok szabadkézzel is rajzolhatnak, de ha kifogytak az ötletből, utántöltő csomagban lehet vásárolni sablonokat (Hello Kitty, Angry Birds). Nincs az a vonalkrokodil, amit ezután ne tudnék megismerni.

Guríts és játssz – társasjáték kicsiknek

2012. szeptember 13. csütörtök

A legutóbbi árubemutatón találkoztam ezzel az új játékkal. A Thinkfun újdonsága, és 18 hónapos kortól ajánlja, első társasjátékként. Magam is meglepődtem, hiszen ebben a korban a gyerekek még nem társasoznak, viszont óriási bennük a tudásvágy, mindent fel akarnak fedezni, és mindent leutánoznak. A játék, csak a dobókockában hasonlít nagyobb társaira, az is egy nagyméretű puha plüss kocka, hat színnel az oldalán. Mellette kártyalapok, hat kategóriában, színes ábrákkal, és a feladattal, amolyan mini activity. Anyukával, apukával, (bárkivel) gurítanak egyet, és amilyen színre érkezik a labda, olyan színű kártyát kell húzni. A feladatok között ilyenek szerepelnek: A kártyán a baba a pocakjára mutat. Mutasd meg te is a pocakod. Vagy ha a kockán sárgát dobtunk, akkor mutass a szobában sárga tárgyakat. Vagy van hangutánzó is, például kutyus van a kártyán, akkor milyen hangot ad a kutyus? Nagyon kedves játék, igaziból itt nincs nyertes, addig tart a játék, míg elfogynak a kártyák, vagy amíg a kicsinek kedve van hozzá. Cél, hogy a kártyák és a kocka segítségével játékosan tanuljon a gyerkőc, fejleszti a memóriáját, gyakorolja a színeket, formákat, és a számokkal is megismerkedhet. Annyiban társasjáték, hogy itt is vannak játékszabályok, melyet követni kell, kicsi türelmet is igényel, és valóban nagyobb társsal kell játszani, aki elolvassa, vagy elmondja, mit van a kártyán. 2-3 éves gyerekek azonban néhány alkalom után, már maguktól tudják mit is kell tenni. Jó játék lesz az őszi, téli napokra.

Guríts és játssz

Angry Bird a szupersztár!

2012. szeptember 13. csütörtök

Angry Birds csúzlival, céltáblával

Számos példa van arra, ha egy film elég sikeres, akkor azonnal megjelennek a hozzá kapcsolódó kiegészítő termékek. Jelen esetben, Angry Birds egy videójátékból indult világkörüli útjára, és ma már több millió rajongót tudhat magáénak. A mérges madár rég nem elégszik meg a virtuális győzelemmel. Szüksége van rá, hogy kézbe vedd, gyömöszöld, és beköltözzön a szobádba. A gyártók mindent el is követnek, hogy a madár kedvébe járjanak. Már kapható a csúzli, minden kellékével együtt. A dobozban van egy nagyméretű céltábla, kedvenc madaraink, és persze a malacok képével, amit tetszőlegesen ajtóra, szekrényre, plafonra, bárhová lehet rögzíteni, majd a csúzliba helyezni a nyúlós madárimitátort, jól hátrahúzni, célozni, és… hadd loccsanjon. A játékhoz 3 madár tartozik. A csúzli 1 madárral külön is kapható, de senki ne essen kétségbe ha a sok lövöldözésben a madarak megroggyannak, mert van utántöltő is.
Újdonságnak számít még a dobálós elkapós játék. Tenyerünkre kell erősíteni a tárcsát, és elkapni a felénk száguldó madarat, ami kellemesen loccsan a kezünkben. Van még fekete és piros színű frizbi, ami egy gumiszerű folyadékkal töltött korong, és tényleg frizbiként működik :) Illetve kis tasakokban kapható Angry Birds-es zsákbamacska. Elemei gyűjthetők, cserélgethetők. Jelenleg ennyi újdonságról számolhatok be, de gondolom nem értünk még a végére. Reszkessetek malacok!

Angry Birds utántöltő

Micimackó a csilláron is

2012. szeptember 6. csütörtök

A gyerekek életében jól kivehető korszakok vannak. Igaz ez a fejlődési szakaszokra, jó vagy rossz szokásaikra, és igaz a mesehősökre is. Micimackó és barátai különös vendégek nálunk. Megjelennek, egy ideig minden róluk szól, majd eltűnnek, hogy kis idő múlva újra visszatérjenek. Ilyenkor a plüss malackát mindenképp vinni kell ha vásárolni megyünk, és ebédelni is úgy kezdhetünk, ha nyuszi elé tesszük a répát, mackó elé meg a mézet. Legnagyobb baj a pohárral volt, de ragasztottunk rá egy tigrises matricát, és már minden rendben. Nincs ebben semmi különös ha gyerek van a családban. A szívem mélyén örülök is, mert valóban szerethető figurák. Micimackó igaz csekély értelmű medvebocs, de végtelenül jószívű. Tigris az mindig egy jellem, Kanga és Zsebi pedig az anya-gyerek kapcsolatot mutatja be, de ami a legfontosabb, minden mese a szeretetről, barátságról szól, beépül a gyerek érzelem és gondolatvilágába. Így hát természetes, ha a figurákat ábrázoló játékokkal is szívesen játszik. Kedvünkre válogathatunk a kirakók, társasjátékok, ékszerek, plüssfigurák, bábok között. Micimackó Több mint remek szórakozás, hiszen a játékok által újraéli a mesében hallottakat. Róbert Gida barátai a mi barátaink is. Remélem ez a korszak sokáig fog tartani.

Varrjunk saját táskát!

2012. szeptember 6. csütörtök

Farmertáska saját kézűleg

Az öt, hat éves kislányok bizony már nagyon öntudatosak. Pontosan tudják mi áll jól nekik, és mit szeretnének felvenni. Mi szülők sorolhatjuk az észérveket, és hiába várunk két hetet a pöttyös pulóverre, ha a kisasszony fejébe veszi, hogy neki nem tetszik, akkor akár el is ajándékozhatjuk. Viszont a felnőttes dolgokat nagyon szeretik. Csillogó szemekkel veszi le a rúzs kupakját, matat kis kezével a neszeszeres dobozban, és anya táskája az maga a kánaán. Már az is gyönyörűség, ha vállára veheti, és nagylányost játszik benne. A minap két kislánnyal kipróbáltunk egy szuper kreatív játékot, a Craftoy termékei közül. Kis segítséggel saját retikült varrtak maguknak, és egy kispárnát ajándékba. A dobozban minden kellék megvan. A táska alapja, aminek oldala szépen ki van lyukasztgatva, ahol a benne levő nagy műanyag tűbe fűzött fonallal össze lehet varrni. Van még benne csattokkal ellátott vállraaksztó is, és sok színes gyöngy, flitter, virágdísz, amivel egyedivé lehet varázsolni a táskát. Persze ezen kívül tehető rá gomb, szalag, és egyéb dísz is ami otthon található. A díszpárnás csomagban van egy kispárna, és az összevarrható színes huzat, szintén díszekkel ellátva. A középső és nagy csoportos kislányok már ügyesen bánnak az apró tárgyakkal. A nagy tűbe önállóan be tudják fűzni a cérnát, fejleszti az összpontosítást, kitartást bennük, amíg szépen apró hurkokkal végigvarrják a táskát. Amíg „dolgoztak”, egy pisszenés sem volt, úgy koncentráltak, a díszítésnél már szinte csak a kakastoll hiányzott. A végén büszkén pakolták bele kincseiket. Érdemes kipróbálni, csak ne csodálkozzunk, ha a csoportban majd mindenkinek ilyen kell. Jó szórakozást kívánok.

Díszpárna

Minek az a sokadik autó?

2012. szeptember 6. csütörtök

Kérdi a nagyi, mikor az áruházban a gyerek valóban a tizedik szirénázó autót szorítja magához. Mert ilyen még nincs! Vágom rá, bár pontosan tudom, hogy ez nem igaz. Mint ahogy azt is, hogy játékboltba menni a gyerekkel, az olyan, mintha méhkasba nyúlnánk. Csípés (tűzoltó, rendőrautó) nélkül onnan ki nem jöhetünk. A zenélő, játékokkal nagyon korán megismerkednek a gyerekek, nyomkodják, kapcsolgatják, amíg az elem ki nem merül. Később aztán jönnek a hangutánzó játékok. Lányoknak a síró, éneklő baba, fiúknak a villogó szirénázó autó. (bár ez utóbbit kislányom is imádja) Aztán a játszótéren marad az egyik, mamánál a másik, és jön a sírás. Mert a kicsinek nem jó válasz, hogy majd holnap értemegyünk, vagy jövő héten elhozzuk, azt bizony pótolni kell. Így jelenik meg az újabb billenős teherautó, zakatoló traktor, és a többi. Arról nem is beszélve, ha átjönnek a barátok játszani, mindegyiknek ugyanaz a játék kell, és hiába is próbálkozunk, a zöld, a kék, a sárga, az nem ugyanolyan. A vonatokat már nem is említem, az egy teljesen új bejegyzést érdemel. Szóval ésszerű, ha több hasonló játék van kéznél. A fiúk fogékonysága érthető, de a lányok is szívesen játszanak a járgányokkal, különösen ha villog, és még hangot is ad. Autók. Válogasson kedvére. Ebben az áruházban garantáltan csak az a méh csípi meg, amelyiknek megengedi.

Menjünk az udvarra játszani!

2012. szeptember 6. csütörtök

Elmúlt a nyár, de a gyerekeket semmi sem tartja vissza, hogy ébredés után lehetőleg még pizsamában rohanjanak az udvarra játszani. Ahogy nő a gyerek, vele egyenes arányban nő a kerti játékok száma is. Kétéves kislányom Leila most a bujkálós időszakát éli. Egy kendővel leterített asztal volt a kiindulópont, majd egy sátor a kertben. Maga a gyönyörűség, főleg amikor a környék összes gyereke benne kucorgott. Egyetlen hibája, hogy állandóan elestek a bejáratnál és a kitámasztónál, így elég hamar doktornénist kellett játszani. Ez leginkább csak minket szülőket rémít meg, ők vidáman játszottak tovább hercegnős meg verdás tapaszaikkal a bibis részeken. Ezt megelégelve, szülinapjára vettünk egy kerti házikót. Az öröm leírhatatlan, alig bírtuk kiszedni belőle. Barátai között van 9 hónapos is, aki rendületlenül kapaszkodik, bújik, mászik benne, önkéntelenül gyakorolja a járáshoz szükséges mozdulatokat. A nagyobbak boltost játszanak, főznek, barkácsolnak. Szárnyal a gyerek képzelete, finomodnak a mozdulatok, kitartóvá válik, mert nem átall harmincszor is ki-be mászni, ha kiesik a baba az ablakon. Mindegy, mekkorát veszünk, merev falút, vagy felfújhatót, a gyerek számára nagy élmény a kuckóban játszani. A házikó könnyen összeszerelhető, minden alkatrészt és szereléshez szükséges elemet megtalálunk a dobozban. Jól bírja az időjárás változásait, de télre azért érdemes elcsomagolni, hogy jövő tavasszal újra előkerülhessen. Házikók

Műanyag kerti házikó