2014. április havi archívum

Húsvét: miért a nyúl hozza a piros tojást?

2014. április 4. péntek

Unod már a csokinyulat és a csokitojást? Szeretnéd a megszokott ajándékoknál izgalmasabb és hasznosabb játékokkal meglepni a gyerekeket? Ne csupán az édességekről szóljon a húsvéti ünnep, inkább a családi összejövetelekről, a játékról és önfeledt szórakozásról.

 

  húsvéti nyulakBarka, színes tojás, locsolkodás… de miről is szól a húsvét valójában? A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap idén április 20-ára esik. Bár a húsvét, – a keresztény világ jelentős ünnepe, melyen Jézus feltámadását ünnepelik, – csupán egy vasárnap, megelőzi egy szokásokkal telített felkészülési időszak, a nagyböjt, valamint az utolsó, az un. nagyhét, mely a virágvasárnappal veszi kezdetét. A keresztény vallásos tradíciókon túl a húsvét a tavasz eljövetelének ünnepe is, mellyel kapcsolatban számos népi hagyomány alakult ki. A színesre festett tojások már a perzsáknál megjelentek, i. e. 3000 évvel. A piros és aranyszínű tojások a természet újjászületését jelképezték. Ma a tojás ajándékozása a szeretet, a szerelem kinyilvánítása.

 

Vajon miért a nyúl hozza a piros tojást? A nyúl, amint a tojás is, a termékenységet húsvét-tojásszimbolizálja, ezért lett a bárány mellett a húsvét állata. A nyúl és a tojás társítására több magyarázat is fennmaradt. A pogány hit szerint húsvét napján Ostra istennőt éltették, a tavasz ünnepe jegyében. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a gyermekek szórakoztatására nyúllá változtatta az állatát. Azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Valójában a húsvéti tojás karrierje a középkorban kezdődött. Tavasz elején a bérleti díjat és adót gyakorta tojás, tyúk és nyúl formájában fizették meg. Ebből alakult ki később, hogy az adótojásokat eldugták a gyerekeknek, megkeresés céljából. A 17. században vált divattá a tojások díszítése színezése, rajzolása, s mivel egy tyúk ilyen kincset nem tud tojni, így került képbe a nyúl. Hiszen a bíbic a mezei nyúl vackához hasonlatos fészket épít a földön. Ha egy nyúl elhagyja a vackát, előfordul, hogy a bíbic oda rakja le a tojásait.

 

Ugyancsak világszerte elterjedt szokás húsvét hétfőn a locsolkodás. A néphit szerint Krisztus feltámadását követően az ujjongó asszonyokat vízzel locsolták le, hogy lehűtsék őket. Egy 16. századi leírásban pedig a lányok húsvéti fürösztéséről tesznek említést. A szokás később vödörből öntött vízre mérséklődött, s mára meglehetősen megszelídült.

 

 

Választékunkban a készségfejlesztő ügyességi termékektől, a társasjátékokon át, a mókás figurákig találhatsz kedvedre valót. Ha az ízelítő felkeltette az érdeklődésedet, böngéssz tovább oldalunkon a Húsvét címszó alatt.

 

 

Kívánunk a weboldalunkra látogatóknak finom étkekben, locsolókban és játékokban gazdag húsvétot!