2012. december havi archívum

Az év utolsó napja, BUÉK

2012. december 31. hétfő

Idén munkaszüneti nap lett december 31 is, ám a kislánnyal sétálva azt tapasztaltam, hogy szinte minden nyitva van, mint egy átlagos hétfőn. Mégis, van valami különös hangulata ennek a napnak. Hadd legyek egy kicsit személyesebb is mint máskor. A karácsonyi ünnepek szerencsére simán lezajlottak, a nagy kajálásokat is kipihentük, csak ez az egy  nap maradt az évből, és néhány óra múlva ezt is búcsúztatjuk. Talán megszokásból, talán mástól, valahogy ilyenkor mindig visszagondolok az egész évre, hogyan kezdődik, és hogyan fejeződik be. 2012 idővonala egy komolyabb hullámvasútra emlékeztet, de legalább jó sok izgalommal járt. Idén kezdtem el itt blogot írni, aminek nagyon örülök, megismertem jó sok játékot, játékost, vásárlót, és vásárlói szokást. Ahol gyerekek vannak, ott a szülő automatikusan is játékszakértővé válik, ám ennek hatványozott változatát élhettem át.
A sok teendő közben kedvesen vicces szituációk is adódtak, mint például amikor
- egy doktornéni „operáció” társasjátékot rendelt, átvételi helynek pedig a sürgősségi osztályt jelölte meg :)
- vagy amikor egy apuka kisfiának rendelt egy kreatív játékot„első művészkészletem” címmel, átvételi hely pedig egy tetoválószalon volt :)
- de az is nagyon kedves volt amikor egy kedves anyuka e-mailban azt írta, hogy idén a karácsonyi nagybevásárlást nálunk szeretné elintézni… :-D  

Ma még buli van, még a gyerekek is tovább fennmaradhatnak (ha bírnak) aztán holnaptól új év, új élet. Az év utolsó játékajánlataként most egy felnőtteknek szóló társasjátékot hoztam, és ezzel együtt mindenkinek

NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK

Aranyvasárnap

2012. december 23. vasárnap

Karácsony előtti utolsó vasárnap, az adventi időszak végét is jelenti. Meggyújtjuk az utolsó gyertyát is a koszorún, mely egy újabb angyal üzenetét hordozza. Ezúttal nagy lila palástba öltözve járja be az egész földet, lantját pengeti, és a béke dalát énekli, hogy minden tiszta szívű ember meghallhassa.

Ma még zajos a világ, bevásárlás, rohanás, utolsó simítások, de holnapra elcsendesül, a karácsony tisztasága, békéje beköltözik az otthonokba. Vége a kapkodásnak, stressznek, az áruházak bezárnak, rendelni sem lehet, és személyes átvétel sincs. Csak a finom ünnepi vacsora, a fenyő illata, a gyertya sercenése, és persze a gyerekek legnagyobb örömére az ajándékok kicsomagolása. De az majd csak holnap….. ma még tehetünk valami jót másokért is. Nem, nem pénzadományra gondolok, de van egy remek kezdeményezés, a cipődobozos akció, ami évek óta kedvencem. A legtöbb karácsonyi vásárban megtaláljuk azt a pavilont, ahol szívesen fogadják a cipődoboznyi adományt. Minden gyerekes családban vannak megunt, vagy szekrény tetejére száműzött játékok, amivel már nem játszanak, de jó állapotú, és más kisgyereknek örömöt okozna. Jó program, így karácsony előtti utolsó szabadnapon, összeszedni a gyerekekkel együtt, elmesélni nekik, hogy ezek a játékok más gyerekek számára ugyanolyan ajándékok lehetnek, mint amilyenre ők is vágynak. Bedobozolni, és egy sétával egybekötve átadni azokat. Így biztosan jó szívvel válnak meg tőle, és kicsi kortól megtapasztalhatják az érzést: hogy adni is nagyon jó! Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek:

 Békés Boldog Karácsonyt

Már csak egy hét, de mit vegyek?

2012. december 16. vasárnap

Sok anyukával beszélgettem a gyerekek ajándékairól, és a többség még mindig tanácstalan, pedig már nincs sok idő karácsonyig. Mert nem csak saját nevében kell gondolkodni, hanem a nagyi, a szomszéd, a barátnő is megkéri, hogy segítsen ötletekkel, mit lehet ajándékozni a csemetének. Szerencsés esetben a Mikulás csak csokoládéval kedveskedett, és a gyerkőcnek van ideje vágyakozni valamire. Talán még kívánságlistát is írt, vagy rajzolt. A szoba tele játékkal, a gyerek mégis szeretne egy újabb babát, legót, éneklő kutyust, vagy éppen szirénázó tűzoltó autót. A szülő pedig rémülten sikít fel, mert nem akarja a tizedik ugyanolyan játékot megvenni, még akkor sem, ha a reklámok éjjel nappal erre késztetik.

Mit lehet ilyenkor tenni? Számtalan olyan játék létezik, ami gondolkodásra, kitartásra ösztönzi a gyerekeket. Ilyenek például:
társasjátékok, amelyek már egész kicsiknek is készülnek.
– a puzzle-k, legyen az lapkirakó, gömb alakú, vagy 3D-s térbeli kirakó.

Másik nagy játékcsoport, amely a kreativitást fejleszti, ide tartoznak:
– különböző kreatív készletek, játékkészítő készletek (barkácsolás, bábkészítés, ékszerkészítés,)
– a kézműves készletek (gyöngyfűzők, rajzoló-kifestők, nyomdák, gyurmák, gipszkiöntők stb.)

Ha pedig a gyerekek lennének tanácstalanok, ajánlom a saját készítésű ajándékokat, (klikk ide) aminek háromszor is örülhetnek. Egyszer amikor kapják, másodszor, amikor elkészítik, harmadszor pedig amikor játszanak vele, vagy esetleg másnak ajándékozzák.
Ezek pedig a személyes kedvenceim:

Adventi időszak II.

2012. december 9. vasárnap

A héten nálunk is járt a Mikulás, és megtöltötte a csizmácskákat, mert üresen látta. A hagyomány szerint december 5-én éjjel jár házról házra, hogy 6-án reggel minden kisgyerek boldogan mosolyoghasson. Ehhez képest, tegnap is, és ma is több Mikulással találkoztunk az utcán, ezért a Mikulástörténeteken kicsit változtatni kellett. Ráadásul a Mikulás kontra Télapó okozta zavart is rendbe kellett tenni, ami érzésem szerint nem sikerült túl jól.
Viszont, ma van advent második vasárnapja, ma gyújtjuk meg a második gyertyát a koszorún. A hagyomány szerint a gyertyák az angyalokat szimbolizálják. Karácsony előtt három héttel piros palástba öltözött angyal száll le az emberek közé. Nap sugaraiból szőtt serlegébe tiszta szeretetet gyűjt az emberek szívéből. A mennyben később fényt készítenek belőle a csillagok számára. Ezt a fényes ragyogást látjuk, ha éjjel felnézünk az égboltra. A december nem csupán az utolsó hónapja az évnek, hanem talán a legkülönlegesebb hónapja. Fények, illatok, szímbólumok kavalkádja, amelyek a hagyomány szerint, valódi jelentéssel bírnak. A kicsi gyerekeknek még csak énekelünk, mesélünk a karácsonyról, a nagyobbak meseként élik meg, és a még nagyobbak maguk énekelnek, mesélnek a kicsiknek. A lényeg a meseszerű történeteken van. Rajtunk múlik, milyen tartalommal töltjük meg az ünnepet. Mondjuk el, mit jelent a betlehemi jászol, a bárányok, a fenyőfa, a csengettyű, a csillagok, stb. Még van három hét, hangolódjunk rá a karácsonyra lélekben is.

Playmobil, Betlehemi jászol

Csingilinges gyermek számítógép

2012. december 4. kedd

“Szia kistündér! Tündérrévbe érkeztél, tündérporos így lettél.” –hangzik a köszöntés, amint szépen lassan felnyílik a gép teteje. Sokan kérdeztétek, mit tud ez a játék, ezért kipróbáltuk, és bevallom, mi felnőttek is jól szórakoztunk. A mesehősök által ihletett laptopok, nagyon szép kialakításúak, itt éppen Csingiling kalauzol el minket a „nagyok” világába. A menüben 4 nagy témakör található:

Szókincs: itt a kis és nagy betűket, kép és szó kapcsolatot, eltűnt és hiányzó betűket lehet gyakorolni

Matematika: egyszerű játékos feladatok, számsorrend, bujkáló számok, tündérszámoló

Memória és logika: formák felismerése, jobb-bal kéz gyakorló, és még több logikai játék

Dallamok és játékok: zeneiskola, dallamok, sziromkereső, tündérpárok, és még sok játék

Összesen 30 magyar nyelvű feladat. A zene végig szólhat játék közben, de ki is lehet kapcsolni. A kijelző hasonló méretű mint a többi játékon, ami elsőre kicsinek tűnik, de ahogy a gyerekek belemerülnek a játékba, ez már fel sem tűnik, másrészt nem lehet olyan mint az igazi, mert az már nem gyerekszámítógép. Állítható a kijelző fénye, illetve a zene hangereje is. A „billentyűzeten” külön sorban vannak a számok, ami nagyon jó, mert ha sok funkció van egyben, az csak összezavarja a gyerkőcöt, és nem lesz sikerélménye. A betűk egy része a „dallam” menüben hangokká alakul, tehát zongorázni is lehet rajta. A laptophoz egér is tartozik, amire a játékok során szükség is lesz. Csingiling meséiből jól ismert dallamok, képek jelennek meg a feladatok során, ösztönző tapsok, éljenzések ha sikerült, és ismétlési lehetőség, ha elrontottunk valamit. A játékot alapvetően 4 éves kortól ajánlják, és most először talán egyet is értek. Biztos a kisebbek is örömmel nyomkodnák, de érteni, és élvezni csak ebben a korban fogják, sőt szerintem még 6-7 évesen is szívesen használják, hiszen a betűket és számokat illetve azokkal való gyakorló feladatokat elsőben tanulják. Kicsit nagylányos, elég játékos, és most nálunk nagyon jó (akciós) áron kapható! Katt ide. Ha többet szeretnél tudni róla, kérdezz bátran, sőt örülünk mások tapasztalatainak is.

 

 

Duplázzunk!! FB nyeremény

2012. december 4. kedd

Tegnap délelőtt percek alatt átugrottuk a 400-as rajongószámot, köszönet nektek.
A szavazetok alapján, a legeslegtöbben a Csingilinges laptopra szavaztatok, a nyertes pedig Kocsis Mónika lett Békéscsabáról, aki eleinte el sem akarta hinni, pedig ez valódi nyeremény :) Ma pedig már indul is hozzá, hogy 3,5 éves kislánya keze közé kaparinthassa.
Örülünk a játékos kedveteknek, és hogy ilyen sokan részt vettetek benne. Ez arra inspirál minket, hogy gondolkodjunk a következő nyereményen,amit a következő duplázáskor,800-as rajongószám elérésekor adunk. Rajtatok múlik, milyen gyorsan jön el. Akkor DUPLÁZZUNK, használjuk azt a bizonyos legnagyobb közösségi oldalt :)

Facebook nyeremény újra

2012. december 2. vasárnap

Az első elképzelésből hagyomány lett. Lényege, hogy megjutalmazzuk FB követőinket. Ezt olyan formában tesszük, hogy minden “rajongószám” duplázásnál starthoz állunk, és aki legelőször hozzászól a poszthoz, máris ajándékunk boldog tulajdonosa lehet. Ezt tettük legutóbb a 200.-nál, és mindjárt elérjük a 400-at. És hogy mi lesz az ajándék? Ezúttal nem meglepetés, szavazásra bocsátottuk.

a: Csingilinges gyermek computer
b: Jolly octopus
c: valami más (bátran jöhetnek az ötletek)

Ebben a percben 396-nál járunk, érdemes figyelni a bejegyzéseket, mert a leggyorsabb nyer.

tehát vigyázz…. kész….

Adventi időszak

2012. december 2. vasárnap

Ma van advent első vasárnapja. Ma gyújtják meg az első gyertyát az adventi koszorún, mely a kék köpenybe öltözött angyalt szimbolizálja, aki közelebb húzódik az emberekhez. A karácsonyig tartó idő, a várakozás, felkészülés időszaka, és sok sok izgalmas pillanatot tartogat. Az utcák ünnepi díszbe öltöznek, kinyitnak az adventi vásárok, a hideg téli levegő megtelik fahéj és narancs illatával. A gyerekek különösen élvezik ezt, és bár kortól függően, még nem túl jó az időérzékük, ebben sokat segíthetünk nekik. Ha nem akarunk vásárolni, akkor készíthetünk is adventi koszorút. Nem kell tökéletesnek lennie, néhány fenyőág körkörösen összeillesztve, néhány bogyó, masni, gyertya, és kész. A lényeg, hogy együtt csináljuk a gyerekekkel. Az első gyertya meggyújtása így is izgalmas lesz. Az idő múlását adventi kalendáriummal is segíthetjük. Ennek az a lényege, hogy becsomagolunk 24 kicsi meglepetést, ezt csipesszel, mágnessel, – kreativitástól függően – bármivel ízlésesen sorba rakjuk, és a gyerekek minden nap kibontanak egy csomagocskát. Így az ő számukra is láthatóvá válik, hogyan közeledünk a karácsonyhoz. A meglepetés a csokin kívül lehet más is, gyöngy, gyurma, matrica, egy mese, stb. ami a pici csomagba belefér. Az alapot készíthetjük együtt, majd rátesszük a csomagokat, és várhatjuk a reggelt, hogy újra kibonthassunk egyet. Sokfélét lehet kapni a boltokban is, sőt a játékgyártók is felkészültek, ilyen például a Playmobil adventi kínálata A készülődés közepette kiderülnek a gyerekek kívánságai is, itt az ideje, hogy lassan elkészüljenek a rajzok, listák, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen beszerezni őket. Mindenkinek békés, stresszmentes adventi időszakot kívánunk.