2014. június havi archívum

Concept: az év sikerjátéka!

2014. június 20. péntek

Idén is megrendezésre került Cannes városában a Nemzetközi Játék Fesztivál, amelyen több kategóriában osztanak díjakat az arra érdemes új játékoknak. Az idei egyik díjazott társasjáték a Concept lett, amely immár magyar kiadásban is hozzáférhető.

 

Concept asszociációs társasjáték

A várhatóan sikerre ítélt Concept egy új jellegű, feladvány-kitalálós játék, amely csapatban, párban, de akár egyedül is remek kikapcsolódást nyújthat. A játék elsősorban a megfelelő önkifejezésre épít, ám mégsem kell szerepelni. Különféle jelentésekkel felruházott ikonokkal és színes írásjelekkel, valamint kockákkal fejezhetjük ki szavak nélkül a legbonyolultabb feladványt is, így a játék kiválóan turbózza az asszociációs készséget!

 

Mielőtt belevetnénk magunkat a játékba, érdemes átböngészni és megismerkedni a játéktábla ikonjaival és azok legfőbb jelentéseivel. Ekként megtalálhatjuk a különböző tárgyak, személyek, fogalmak, külső és belső tulajdonságok képecskéit. Ha felkészültünk, üljük körbe a Concept játéktáblát, úgy, hogy mindenki jól lássa azt. Keverjük össze a 110 db feladatkártyát, és helyezzük lefordítva a paklit a táblára. A győzelmi pont-jelző villanykörte lapkákat is helyezzük le a tábla mellé, valamint a műanyag kérdőjelet, a felkiáltójeleket és a kis kockákat is a tálkába.

 concept_01

A soron lévő csapat húz egy feladványkártyát, amelyek mindegyikén 9 feladvány olvasható 3 fokozódó nehézségben. Míg a könnyű feladatok között főként megfogható, jól körülírható tárgyakat, állatokat vagy ismert személyeket, helyszíneket lelhetünk, addig a közepesek már műcímeket, míg a nehezek már fogalmakat, szólásokat, fiktív szereplőket is felsorakoztatnak. Érdemes az első körökben a könnyű rejtvények közül választani.

 concept_02

A szólóban vagy párban játszó játékosoknak szavak nélkül kell a többieket rávezetni a pontos megoldásra. Ehhez első lépésként a zöld kérdőjelet kell egy olyan ikon mellé rakni, amelyik a fő feladványt mutatja, majd a zöld kockákkal kell kifejteni a feladvány részleteit. Ha szükséges, a felkiáltójelekkel és azok színes kockáival a feladvány további vonatkozásai is kifejthetőek. Aki megfejti a feladványt, győzelmi pont lapkát kap. Végül az nyer, aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjti össze. A nehéz feladványokért dupla pont jár.

pezsgo

van-gogh

Amire érdemes még figyelni a Concept során: a feladványt adó játékosok nem kommunikálhatnak a többiekkel, csupán „igen”-nel jelezhetik, ha a kitalálók jó nyomon járnak. A kockák lehelyezésének sorrendje is jelentőséggel bírhat. A játékossegédlet útmutatóként szolgálhat, de a játékosok a játékot szabadon alakíthatják, a képekhez újabb jelentéseket társíthatnak. Ötleteljetek bátran!

 eiffel-torony

szamuráj

Akár a pontozás is elhagyható, hiszen a feladványok kitalálásának öröme is teljes játékélményt ad. Jó fejtörést, és jó szórakozást kívánunk!