2013. február havi archívum

Lego vagy Playmobil? Mi a különbség?

2013. február 26. kedd

Lehetséges válaszok:

- Miért van különbség? – kérdezi aki nem ismeri a játékokat
- Lego, természetesen! – mondja a lego-fan
- Playmobil! – vágja rá a másik
- Hogy lehet ilyet kérdezni? – csodálkozik, aki ismeri mindkettőt

Pedig megkérdezik, nem is kevésszer. Hogy néhány mondatban foglaljam össze… ilyenkor azt sem tudom, melyik néhány mondatnál kezdhetném. Mert ez olyan, mintha az almát és a barackot hasonlítanám össze. Gyümölcs mindkettő, fán terem, kosárba lehet szedni, kilóra mérik, és mindkettőt szeretetem. Néha az egyiket jobban… de mások nem biztos hogy így vannak ezzel. Nem célom egy mindenre kiterjedő szakmai tanulmányt írni, csupán a lényeges hasonlóságokra és különbségekre szeretnék rávilágítani, azt is több felvonásban. Hát akkor haladjunk időrendben.

lego és playmobil együtt

Ami közös:
A két játékcsalád valóban mutat némi hasonlóságot, de ez csak a látszat. Valójában két teljesen különböző dologról van szó. Ami közös bennük: Mindkettőt nagy múltú külföldi cég gyártja, igen profi módon. Mindkettőben jellegzetes kicsi figurák vannak, amik jól illeszkednek a kicsi kezekhez, és még véletlenül sem lehet összetéveszteni őket más játékok figuráival. Közös még, hogy a gyártók különböző nagy témákat alkotnak, és ezen belül a rá jellemző stílusban készítik a játékokat. Viszont több azonos téma van, ami miatt esetleg első ránézésre összetéveszthető. Ilyen az állatkert, az állatklinika, farm, rendőrség, tűzoltóság, stb. Továbbá közös jellemző, hogy egy termékcsaládon belül a figurák, és a különböző elemek kompatibilisek egymással, tehát egy playmobil tűzoltó bácsi simán rá tud ülni a rendőr vagy a sírrabló lovára, és a lego Jack Sparrow is otthonosan érzi magát Anakin vadászgépén. Hovatovább, Micimackót is ugyanúgy ellátják az állatklinikán, mint a többi állatot, akik eredetileg a csomagba tartoznak.

A nagy különbség: LEGOlego minifigurák
A lego egy építőjáték, többféle alaplappal, sok színes építőelemmel és minifigurával. A Duplo kicsiknek készül (1,5-5 évig) nagyobb méretű kockákból és figurákból áll, mint a klasszikus lego elemek. A témák is a kicsikhez igazodnak. (farm, állatkert, Verdák, első építkezés, stb) A nagyobbaknak több lehetőség van. Az építőjáték nagy előnye, hogy például egy torony szétszedése után bármi más újra rakható belőle. És mivel a különböző témák jellegzetes elemei jól kiegészítik egymást, csak a gyerek képzelete szab határt, mit mivel épít össze. Viszont sokszor egy jól sikerült várat, vagy pályaudvart nem szívesen szednek szét, ilyenkor a többi elem segítségével a szerepjáték kerül előtérbe. Felismerte ezt a Lego is, így az elmúlt években számos olyan készlet jött ki, amik népszerű témára épülnek, és konkrét nagy elemeket tartalmaznak (pl.: helikopter, űrhajó,) ,amikkel inkább a szabad asszociációs játék kerül előtérbe az építéssel szemben. Az életkori ajánlás is eszerint változik 5, 6, 9 éves kortól.(Gyűrűk ura, Karib tenger kalózai, Harry Potter, Star Wars stb)A sok újdonság ellenére, mégis a mai napig a Lego city vezeti a népszerűségi listát.

PLAYMOBILplaymobil
A Playmobil már eleve a szerepjátékra épül. Adott egy téma, a rá jellemző emberkékkel, állatokkal, számtalan kis kiegészítővel, és köré rendeződik a többi elem, ami lehet épület (ház, vár, temlom…) járművek (hajó, vonat, markológép…) kert, cirkusz, bármi ami hozzá tartozik. A nagyobb részek már készen vannak, apró kis műanyag „szögekkel” és egy speciális eszköz segítségével lehet rögzíteni, amit bár szét lehet szedni, de mássá nem alakítható át. Például egy strand medencékkel, napozóággyal stb nem alakítható át Római birodalommá, de a figurák nyugodtan beugorhatnak egymáshoz. Éppen ez a szerepjáték lényege. A legoval szemben itt az adott téma sokkal élethűbben jelenik meg, a sok kellék és kiegészítő is ezt a célt szolgálja. Témától függetlenül, nagyon változatos a formavilág, nagyon sokszínű és szép kidolgozásúak a játékok. 4 éves kortól ajánlják a gyerekeknek, ám a gyártók gondoltak a kicsikre is, nekik 1.2.3. néven készültek a játékok. Megjelenésükben egy picit eltérnek a „klasszikus” playmobiltól, de lényegében ugyanolyan.

Azt tapasztaltam, hogy a gyerekek mindkét játéknál a kicsi emberkéket és állatokat szeretik a legjobban, azokat elő lehet kapni csak úgy egy kis játékra, nem szükséges hozzá az eredeti környezet. És amíg mi hasonlítgatunk, a lego és playmobil játékok között nincs hatalmi harc a gyerekszobában, jól kiegészítik egymást, még barátok is lehetnek. Következő alkalommal beszélhetnénk még a különlegességekről, a számítógépes változatokról, a filmekről, és még sok minden másról. Ti melyiket kedvelitek jobban, lego, vagy playmobil? Miért?

együtt a szekéren

Kreatív gyerekek

2013. február 22. péntek

rajzvízfestékEzeket a képeket egy kreatív pályázatra küldtem be, pusztán a móka kedvéért. Egy alig három éves kislány készítette. Nézegettem a feltöltött képeket 2-3 éves kategóriában, és olyan jó volt látni, hogy az egymást nem ismerő, távol élő gyerekek mennyire egyformán látják a világot. Alkotásaikban fittyet hánynak a gravitációra, a szabályokra, önfeledten ki tudják fejezni magukat. Nincs bennük aggodalom, hogy valami túl nagy, vagy a festék kiszaladt a vonalon, egyszerűen nem számít, az ő képzeletvilágukban ez így tökéletes. A kis művészpalánták kreativitása határtalan, ha hagyjuk. Mert mi is a kreativitás? Egy tökéletes kép, egy szabályosan felfűzött gyöngysor, vagy talán egy hibátlanul elénekelt dal? A végeredmény persze lehet ez is, de fontosabb, az oda vezető út. Mert szerintem a kreativitás nem más, mint az ismert dolgok újszerű megjelenítése, és ebben a gyerekek zseniálisak. Nincs olyan, hogy egy gyerek nem kreatív. Persze az lehet, hogy bizonyos technikák távolabb állnak tőle, azt nem is érdemes erőltetni, ám hamar kiderül, mi az amivel szívesen foglalkozik, amiért nem kell noszogatni, hanem örömmel teszi. Ha rajzolni szeret, ebben a korban már bátran adhatunk a kezébe, zsírkrétát, aszfaltkrétát, táblakrétát, filcet (van kimosható is), textilfilcet, vízfestéket,ujjfestéket, fürdőszobai festéket (ez csúcs), mert minden eszköznek más a fogása, más felületen használja, ezért jól fejleszti a kicsi ujjak finom mozgását. Ha térben jobban boldogul, akkor érdemes sokféle gyurmát kipróbálni, gipszkiöntőket, építőjátékokat, mert a különféle anyagok tapintása is fejleszti az érzékszerveket. És ott vannak a matricák, amik ragasztgatásával egy egész történetet el lehet mesélni. Az ovisok persze már sokkal több eszközt kipróbálhatnak, és örömmel meg is teszik. Mert amíg „dolgoznak”, feltöltődnek energiával.
Számos készségfejlesztő program tartalmazza a kreatív technikákat, mert

- önbizalmat ad a gyerekeknek,

- bátrabbak lesznek,

- és nagyon jó hatással van a problémamegoldó képességükre.

Hány gyereket láttam már, aki tornyot épített, összedőlt, újra, meg újra, meg újra felépítette. Kitartóan, de mindig egy kicsit másképp… (milyen hasznos lesz ez felnőtt korában)
Azt mondják, azokban a családokban, ahol a szülők is folytatnak valamilyen kreatív hobbit, ott a gyerekek is ügyesebbek. Tény, hogy utánzással tanulnak, de azt gondolom, ha minden nap jut egy egy fél óra a „bíbelődésre” az sokat segít. A rajzversenyre beküldött sok hasonló krumplifejből nem tudok a háttérre következtetni, de az biztos, hogy nehéz dolga lesz a zsűrinek. 
Én izgatottan várom a végeredményt.
matrica

Valentin nap pro és kontra

2013. február 13. szerda

26568640_01 Ahogy közeledünk a Valentin naphoz, egyre több szó hangzik el róla, egyre pirosabbak lesznek a kirakatok, ami alaposan megosztja a nézelődőket. Gyors közvélemény kutatást végeztem ismerőseim körében, és azt tapasztaltam, hogy tízből heten fontosnak tartják „megünnepelni” ezt a napot. Ünneplés alatt természetesen mindenki mást ért. Van aki főz egy finom vacsorát, van aki színházba, moziba, vagy étterembe megy, és van aki virágot vagy valami kedves becsomagolható ajándékot vesz a párjának.

Akik ezt teszik, így érvelnek:

- végre van egy nap, ami csak rólunk szól
- szeretek ajándékot adni, és kapni is, miért hagynám ki ezt az alkalmat?
- olyan mint egy randi, és szeretek a párommal randizni, izgatottan készülni rá
- egyszerűen csak ünneplőbe öltöztetem a szívem, és örülünk egymásnak

Mindegyik megoldás egy célt szolgál: kifejezni az érzéseket, és örömöt okozni a másiknak.
Tízből hárman nem tartják fontosnak ezt a napot, ők ezt mondják:

- ez nem is igazi ünnep, átvett szokás, minek majmoljak másokat?
- ez az egészet a virágosok találták ki, hogy még többet eladjanak
- csupa giccs az egész és én nem szeretem
- egész évben figyelni kéne egymásra, és akkor nem lenne így felfújva ez a nap

Valóban erről lenne szó? És ha valóban figyelünk egymásra egész évben, akkor nem illik bele a képbe egy különleges nap? A gyermekeinket imádjuk az év 365 napján, mégis izgatottan várjuk – velük együtt – a gyereknapot, ami csak róluk szól, és talán belefér még egy kis ajándék is. Mert fontosak nekünk, és a mosolygó arcuk mindennél többet ér. Van egy barátnőm, aki külföldön ment férjhez, ahol nem ünneplik a névnapokat. Ő azonban nem mondott le róla, és egy idő után férje családja is átvette a szokást, már nem csak az övén, hanem a többiek névnapján is összejönnek megünnepelni a napot. Mondhatták volna ők is, hogy egy külföldi szokás, fölösleges… Ehelyett fontos volt számukra a másik fél érzése, és hogy örömöt okozzanak neki. Azt is észrevettem, hogy a friss kapcsolatban élők szívesebben készülnek a Valentin napra, azok közt több a tartózkodó, akik már régen együtt vannak. Eredetileg Szent Bálint a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje volt. Az Ő tiszteletére neveztek meg egy napot, ami mostanra a szerelmesek napja lett, függetlenül attól mennyi ideje szeretik egymást.
Egy kapcsolaton belül kialakulnak a saját szokások, ünnepek, amikre készülni lehet, ebbe a Valentin nap vagy beletartozik, vagy nem, csak egyetlen dolog számít: hogy mindketten ugyanúgy gondoljátok. Mert hiába tartom én butaságnak, ha a párom titokban vágyik egy ünnepi mosolyra, egy ölelésre, vagy egy apró szívecskére. Ha figyelünk egymásra akkor meghalljuk azt is, amit talán még ki sem mondott. A fenti sorokat csupán gondolatébresztőnek szántam, senkit nem szeretnék rábeszélni, de elrettenteni sem.