Valentin nap pro és kontra

26568640_01 Ahogy közeledünk a Valentin naphoz, egyre több szó hangzik el róla, egyre pirosabbak lesznek a kirakatok, ami alaposan megosztja a nézelődőket. Gyors közvélemény kutatást végeztem ismerőseim körében, és azt tapasztaltam, hogy tízből heten fontosnak tartják „megünnepelni” ezt a napot. Ünneplés alatt természetesen mindenki mást ért. Van aki főz egy finom vacsorát, van aki színházba, moziba, vagy étterembe megy, és van aki virágot vagy valami kedves becsomagolható ajándékot vesz a párjának.

Akik ezt teszik, így érvelnek:

- végre van egy nap, ami csak rólunk szól
- szeretek ajándékot adni, és kapni is, miért hagynám ki ezt az alkalmat?
- olyan mint egy randi, és szeretek a párommal randizni, izgatottan készülni rá
- egyszerűen csak ünneplőbe öltöztetem a szívem, és örülünk egymásnak

Mindegyik megoldás egy célt szolgál: kifejezni az érzéseket, és örömöt okozni a másiknak.
Tízből hárman nem tartják fontosnak ezt a napot, ők ezt mondják:

- ez nem is igazi ünnep, átvett szokás, minek majmoljak másokat?
- ez az egészet a virágosok találták ki, hogy még többet eladjanak
- csupa giccs az egész és én nem szeretem
- egész évben figyelni kéne egymásra, és akkor nem lenne így felfújva ez a nap

Valóban erről lenne szó? És ha valóban figyelünk egymásra egész évben, akkor nem illik bele a képbe egy különleges nap? A gyermekeinket imádjuk az év 365 napján, mégis izgatottan várjuk – velük együtt – a gyereknapot, ami csak róluk szól, és talán belefér még egy kis ajándék is. Mert fontosak nekünk, és a mosolygó arcuk mindennél többet ér. Van egy barátnőm, aki külföldön ment férjhez, ahol nem ünneplik a névnapokat. Ő azonban nem mondott le róla, és egy idő után férje családja is átvette a szokást, már nem csak az övén, hanem a többiek névnapján is összejönnek megünnepelni a napot. Mondhatták volna ők is, hogy egy külföldi szokás, fölösleges… Ehelyett fontos volt számukra a másik fél érzése, és hogy örömöt okozzanak neki. Azt is észrevettem, hogy a friss kapcsolatban élők szívesebben készülnek a Valentin napra, azok közt több a tartózkodó, akik már régen együtt vannak. Eredetileg Szent Bálint a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje volt. Az Ő tiszteletére neveztek meg egy napot, ami mostanra a szerelmesek napja lett, függetlenül attól mennyi ideje szeretik egymást.
Egy kapcsolaton belül kialakulnak a saját szokások, ünnepek, amikre készülni lehet, ebbe a Valentin nap vagy beletartozik, vagy nem, csak egyetlen dolog számít: hogy mindketten ugyanúgy gondoljátok. Mert hiába tartom én butaságnak, ha a párom titokban vágyik egy ünnepi mosolyra, egy ölelésre, vagy egy apró szívecskére. Ha figyelünk egymásra akkor meghalljuk azt is, amit talán még ki sem mondott. A fenti sorokat csupán gondolatébresztőnek szántam, senkit nem szeretnék rábeszélni, de elrettenteni sem.

Címkék: , ,

Itt lehet hozzászólni !