2013. március havi archívum

Társasjáték 2 éveseknek

2013. március 26. kedd

Igen, tudom, a társasjáték az a játék, amely meghatározott módon, lépésről lépésre halad előre, és ez egyfajta szabálykövetést kíván meg, ami a szakemberek szerint csak öt éves kor körül alakul ki. Mégis vannak társasjátékok, melyeket 2-3-4 éveseknek ajánlanak. Hogyan tudnak ők játszani ezzel? Bátran állíthatom, hogy nagyon ügyesen. Mert ezek a játékok, valahogy a bébijátékokra emlékeztetnek, témában, és egyszerűségben egyaránt, viszont sokkal több lehetőség van bennük. 2 és 3 év között a gyerekek nagyon fogékonyak, szókincsük hétről hétre változik, már futnak, egyre önállóbbak, és az új ismereteket szinte első hallásra magukba szippantják. A színeket és a formákat készségszinten sajátítják el, és képesek az egyszerűbb következtetésekre is.
Például, az első kirakók általában kettő, vagy négy darabosak. A kicsik könnyen összepárosítják, sok gyakorlás után egyre gyorsabban is megy nekik. junior pictolinoVannak olyan kirakók (többnyire fából) amelyekbe kis mélyedés van, és nem elég felismerni az odaillő figurát, hanem azt ügyes mozdulatokkal a helyére is kell igazítani. Ezt nagyon szokták szeretni. És itt jön az első társasjáték, például a Junior pictolino, amelyben 4 játéktábla van, a kicsik által ismert képpel (játszótér, gyerekszoba, stb.), és sok odaillő koronggal, amiket a képre kell helyezni. Többen is játszhatják, de elég ha valaki segít a legkisebbnek. junior colorinoLehet közben beszélgetni a képekről, a szituációkról, ami nagyon jó szókincsfejlesztő módszer.
A színeket gyakorlásához a Junior colorinot találtam a legérdekesebbnek. Egy átlátszó műanyag lap alá kell tenni a színes sablonképet, utána pedig ugyanolyan színű korongokat kell ráhelyezni, a megfelelő helyre. Ez a játék több okból is nagyon tetszik.
- egyrészt a játék csak a 4 alapszínt tartalmazza, így nem terheli túl a kis játékosokat,
- másrészt a korongok elég nagyok, és a kicsi kezek stabilan meg tudják fogni (és le sem tudják nyelni).
- harmadrészt, fel kell ismerni a színt az ábrán, találni egy ugyanolyan korongot, és jó helyre is kell tenni.
Egycsapásra fejleszti a kézügyességet, a színfelismerést, és a színtársítást is.
Van még néhány társasjáték, ami nagyon kedvelt a kisgyerekesek körében, és bár csak 3 éves kortól ajánlják, szerintem meg lehet próbálni hamarabb is. Az Colorama, és a Játsszunk a formákkal, c. játékokkal a színeket és az egyszerűbb geometriai alakzatokat lehet egyszerűen, játékosan gyakorolni. A párosítós játékok közül pedig a Logo Duo és Logo Zoo amiket kiemelnék, nagyméretű, egymásba illeszthető kártyák, vagy inkább puzzle lapok, nagyon ötletes és kedves tartalommal.
Ezeken kívül természetesen még nagyon sokféle létezik, de mindegyikre jellemző, hogy ebben a korban inkább a sokoldalú gyakorlás a lényeg, és ha esetleg be kell várni a többieket is…. akkor a szabálykövetés is alakulni fog :)

Tavaszi újdonságok

2013. március 11. hétfő

A tavaszi árubemutatóknak mindig olyan jó a hangulata. Újra előkerülnek a homokozók, vödrök, kerti játékok, és ez már önmagában előidézi napsütést, amit alig várunk a sok sötét, hideg nap után.
Most sem történt másként, de a nyári szettek mellett, sok új izgalmas játékkal is megleptek a gyártók, a gyerkőcök és a mi nagy örömünkre. Elsőként a leglátványosabbakat emelném ki.

Kreatív gyerekeknek megjelent egy új izgalmas varázskönyvrajzoló „könyv” a Crayola-tól. A Varázskönyvben 4 plexi lap van, amire a speciális filccel rajzolva saját animációt készíthetünk, a dobozban találunk sablont is. Megvilágítva a négy kép eggyé olvad össze. Fények, rajzok.. tényleg különleges.
Ezen kívül egy óriási filcmánia szett, ami 36 filctollból, 8 ablakfestő filcből, 5 rajzsablonból, és 16 különleges végű filcből áll. Azt hiszem, ezt a szettet elég sokoldalúan ki lehet használni. És egy egyszerűnek tűnő, mégis nagyszerű olló szett kicsiknek. Hullámos, cikk-cakkos, és sima olló, ami csak és kizárólag a papírt vágja el. Kipróbáltuk, az ujjamat, és a ruhámat tényleg nem vágta be. Bátran lehet kicsiknek is adni.

Lányoknak Disney babaCsodaszép Disney babák! Alig bírtam letenni. Igazi klasszikus “állóbabák”. Nincs benne elem, meg extra funkció, helyette 39 centis, hosszú hajával bájos megjelenésével vonzza a tekintetet. Csipkerózsika, Hófehérke, Belle, Aranyhaj, Hamupipőke, és Ariel hercegnő közül választhatunk. Nagyobb lánykák örömére megjelent néhány új Barbie is, ezekből kiemelném a balettcipős Cristynt, és a víz hőmérsékletére színét változtató Sellő Barbie-t. A divatmániás Fashionista Barbik is új szerelésben jelentek meg a kifutón, divattervező szettszínes tincses hajakkal. És ha nem lenne elég ruhájuk, méretre készíthetjük nekik az új Crayola Divattervező szettel, illetve Divatszalonnal. A készletben vannak anyagok, filcek, flitterek, díszek, szabásminták, amit ki is lehet nyomtatni, próbababák, amire rá lehet az új ruhát próbálni, és van egy különleges Esküvői, illetve Estélyi ruhás divatkollekció, is. Készíthetünk fényképet az új ruhákról, vagy videót a gyerekekről játék közben, persze stílusosan a Barbie-s vagy a Disney hercegnős digitális fényképezőgéppel.

JD traktorA fiúk sem maradnak ki a jóból,
A Britains termékei között valósághű, méretarányos traktorok várják a tavaszi munkálatokat, mint például a dupla kerekű BF.C.IH PUMA 195, vagy az extrákkal felszerelt Big Farm JD 6210R traktor.
A New Bright gyártói verdás fényképezőúj munkagépekkel, távirányítós terepjárókkal és hajókkal rukkoltak elő amivel jó lesz végre a szabadban is játszani. A srácok is megörökíthetik a nagy pillanatokat, nekik a Pókemberes, és a Verdás digitális fényképezőket ajánlom figyelmükbe.

Első körben kedvcsinálónak ennyit szántam, de van még meglepetés a tarsolyomban, legközelebb azzal folytatom.

Farmerama társasjáték

2013. március 10. vasárnap

boritoMegérkezett, frissen, ropogósan, ahogy egy tavaszi csemegéhez illik. Ha valaki nem ismerné, a Farmerama egy ingyenes online farmos játék, ahol saját birtokon lehet gazdálkodni, fát ültetni, növényeket termeszteni, állatokat gondozni, a terméseket betakarítani, eladni stb, mindezt nagyon mókás stílusban. A játék számos díjat kapott, mára sokezres rajongótábora van. Már tavaly felröppent a hír, hogy lesz társasjáték változat is, azóta az online játékosok körében várva várt pillanat, hogy magyar nyelven is kapható legyen hazai polcokon. Eljött a pillanat. Megvettük, hazavittük, és nyomban ki is próbáltuk, íme a tapasztalatok:

DSC_7377

Ami nagyon pozitív:
Küllemre is igen tetszetős, de kicsomagolva azonnal elkap a „hűha” érzés. Rengeteg lap, körök, mezők, figurák, és póttasakok (ez később nagyon hasznos lesz). Külön rajzos leírás van a játék előkészítéséhez, és külön egy szép terjedelmes füzetben leírás a játékmenetről (4 nyelven). A design, a színekkel együtt nagyon harmonikus, jó kivitelezésű. Az első játék előkészítése ugyan kicsit hosszadalmas volt, amíg kibontottuk az összes zabot, kukoricát, répát, vízcseppeket, bónuszkártyákat, stb, de szerencsére ezt csak egyszer kell megtenni. Utána a rajznak megfelelően összeraktuk a 4 birtokot, és a játékkereket. Kiraktuk a kártyákat, és körbeültük az asztalt. Négy körben lehet játszani, nagyjából ugyanazon a lépéseken haladunk, de ugye minden körben más-más feladattal foglalkozunk. a saját birtok állatokkalA játék lényege, (hasonlóan az online-hoz ) hogy minden játékosnak van egy birtoka, magokat ültet, növényeket termeszt, öntöz, betakarít (a játékkártyák alapján választja meg mivel foglalkozik), majd ebből takarmánya lesz, ezzel eteti az állatokat: van egy ló, egy malac, egy birka, és egy boci. Őket ki lehet vinni a legelőre, születnek kisállatok, majd a végén az állati termények után (tej, gyapjú) csillagot kap a játékos –csengőpengő helyett – és az nyer, aki a legtöbb csillagot gyűjti össze a játék végére. Persze nem ennyire szimpla a történet, mert külön kitérők vannak a bónuszkártyákkal, ha egyformát választanak a játékosok, ha ez van, vagy az van. Sőt, ha az alapjáték már könnyen megy, van egy haladóknak szánt változat is, ezt külön korongokkal lehet játszani. S ha még ezek után marad energia, online felületen be lehet váltani farmaranyra a kódot, amit a dobozban találunk. Minden társasjátékban van kód. A gyártók a játékot 4 játékossal 4 játékmezőre tervezték, de lehet játszani kettővel is, sőt egyedül is. A játékszabály külön kitér ezekre a lehetőségekre is.

a játékkerék és az ellátmány

Ami nem túl pozitív:
Az jó hír, hogy megjelent magyarul, de szinte biztos vagyok benne, hogy a játékleírás nem fogja elvinni az „év fordítása” sikerdíjat. Mintha egy automata fordította volna, ami nem követi a magyar szórendet és logikát. Azt gondolom a tervezők sokat dolgoztak azon, hogy ez egy szép kivitelű izgalmas és érdekes játék legyen, ebből is jobbat érdemelt volna. Ettől függetlenül persze meg lehet érteni, logikusan ki is lehet következtetni, sőt ha valaki ismeri az online játékot akkor könnyebben boldogul vele.
A másik észrevételem, hogy a négy játékmezőn a – játék jellegéből adódóan – a játékosok külön-külön etetnek, öntöznek, aratnak, „elmolyolnak” magukban, és bár van lehetőség arra, hogy bevárják egymást, de erre nem ösztönöz semmi. Pedig ez egy társasjáték.
Azt meg már csak magamtól kérdezem, ha egyedül játszom egy „társas” játékot, akkor vajon a végén ki nyer?

játék közben

Mindezek ellenére mi nagyon szórakoztatónak találtuk, a gyerekek gondos kis gazdaként bántak a rájuk bízott kincsekkel, majd a végén rohantak a géphez, ellenőrizni, hogy a virtuális farmon is rendben mennek-e a dolgok :) A játékot 10 éves kortól ajánlják, de ismerek egy 8 éves kisfiút aki kiterjedt farmgazdaságot vezet a neten, neki biztos ez is menne, szóval bátran lehet játszani gyerekekkel barátokkal egyaránt. A nem mindennapi feladatok valódi kikapcsolódást kínálnak az egész családnak.

Részletesebb leírást a szabályokról, a jobb oldali menüsávban talász, vagy ide kattintva is elolvashatod.