Társasjáték 2 éveseknek

Igen, tudom, a társasjáték az a játék, amely meghatározott módon, lépésről lépésre halad előre, és ez egyfajta szabálykövetést kíván meg, ami a szakemberek szerint csak öt éves kor körül alakul ki. Mégis vannak társasjátékok, melyeket 2-3-4 éveseknek ajánlanak. Hogyan tudnak ők játszani ezzel? Bátran állíthatom, hogy nagyon ügyesen. Mert ezek a játékok, valahogy a bébijátékokra emlékeztetnek, témában, és egyszerűségben egyaránt, viszont sokkal több lehetőség van bennük. 2 és 3 év között a gyerekek nagyon fogékonyak, szókincsük hétről hétre változik, már futnak, egyre önállóbbak, és az új ismereteket szinte első hallásra magukba szippantják. A színeket és a formákat készségszinten sajátítják el, és képesek az egyszerűbb következtetésekre is.
Például, az első kirakók általában kettő, vagy négy darabosak. A kicsik könnyen összepárosítják, sok gyakorlás után egyre gyorsabban is megy nekik. junior pictolinoVannak olyan kirakók (többnyire fából) amelyekbe kis mélyedés van, és nem elég felismerni az odaillő figurát, hanem azt ügyes mozdulatokkal a helyére is kell igazítani. Ezt nagyon szokták szeretni. És itt jön az első társasjáték, például a Junior pictolino, amelyben 4 játéktábla van, a kicsik által ismert képpel (játszótér, gyerekszoba, stb.), és sok odaillő koronggal, amiket a képre kell helyezni. Többen is játszhatják, de elég ha valaki segít a legkisebbnek. junior colorinoLehet közben beszélgetni a képekről, a szituációkról, ami nagyon jó szókincsfejlesztő módszer.
A színeket gyakorlásához a Junior colorinot találtam a legérdekesebbnek. Egy átlátszó műanyag lap alá kell tenni a színes sablonképet, utána pedig ugyanolyan színű korongokat kell ráhelyezni, a megfelelő helyre. Ez a játék több okból is nagyon tetszik.
- egyrészt a játék csak a 4 alapszínt tartalmazza, így nem terheli túl a kis játékosokat,
- másrészt a korongok elég nagyok, és a kicsi kezek stabilan meg tudják fogni (és le sem tudják nyelni).
- harmadrészt, fel kell ismerni a színt az ábrán, találni egy ugyanolyan korongot, és jó helyre is kell tenni.
Egycsapásra fejleszti a kézügyességet, a színfelismerést, és a színtársítást is.
Van még néhány társasjáték, ami nagyon kedvelt a kisgyerekesek körében, és bár csak 3 éves kortól ajánlják, szerintem meg lehet próbálni hamarabb is. Az Colorama, és a Játsszunk a formákkal, c. játékokkal a színeket és az egyszerűbb geometriai alakzatokat lehet egyszerűen, játékosan gyakorolni. A párosítós játékok közül pedig a Logo Duo és Logo Zoo amiket kiemelnék, nagyméretű, egymásba illeszthető kártyák, vagy inkább puzzle lapok, nagyon ötletes és kedves tartalommal.
Ezeken kívül természetesen még nagyon sokféle létezik, de mindegyikre jellemző, hogy ebben a korban inkább a sokoldalú gyakorlás a lényeg, és ha esetleg be kell várni a többieket is…. akkor a szabálykövetés is alakulni fog :)

Címkék: , , ,

Itt lehet hozzászólni !