Robogók, triciklik – mozgásfejlesztő járművek 1-3 év között

A jó idő hatására előkerülnek a robogók, triciklik, örömmel száguldoznak a kicsik a napsütésben. Az a jó ebben a korban, hogy nem kell bíztatni a gyerekeket a mozgásra. 1 éves kor körül, mikor a gyerekek megtanulnak járni, anya kezének elengedésével megérzik a ”szabadság” ízét, és innen nincs megállás, örökmozgókká válnak. Egyre nagyobb térre van szükségük, hogy gyakorolják a frissen szerzett tudást. A stabil járás után, szinte azonnal szaladni kezdenek. Sőt, azt mondjuk viccesen, hogy ez a gyerek nem is tud járni, csak szaladni! Persze, mert a friss élmény hatására azonnal mindent akarnak: elérni a fát, a kerítést, mindent, ami látótávolságban van. Majd másfél éves kor körül elérkezik az első saját jármű beszerzésének ideje. (Ezzel még gyorsabban lehet haladni, anyának, apának, pedig szaladni utána.)
tolhato kisautoMivel érdemes kezdeni?

Tologatós járművek:
A babakocsi után (mellett) ismerős érzés lesz a tologatós jármű, mégis más az élmény. A gyerkőc egyedül is ki tud szállni, újra beleülni, és élvezi, ahogy tologatják. Később beleteheti a kedvenc játékait, és ő maga is tologathatja. Ez is mozgásra ösztönző játék, a tologató kar pedig egy kis kapaszkodót az egyensúly megtartásához.

Lábbal hajtható járművek:
1. Beülős kisautók

Fredi beniElső jármű tekintetében jobbnak tartom a lábbal hajthatót, mint a pedálos járgányokat. Ugyanis a mozdulatok jobban hasonlítanak a járáshoz, amit már ismer. Bár ahhoz, hogy váltott lábbal tudja hajtani, (majd később két lábbal egyszerre) sok gyakorlásra, komoly izommunkára, és koncentrációra van szükség. Biztonság szempontjából – ami nem borul fel – az ún. Frédi-Béni, vagy más kisautók a legjobbak, aminek négy kereke van, meg tud kapaszkodni az oldalába, és ha beleül, lábbal hajtva tud haladni. Persze kezdetben lehet segíteni, egy kis tologatással, de gyorsan ráéreznek a mozdulatokra.

2. Robogó/kismotor
Ha a kisautó már nem jelent kihívást, jöhet a háromkerekű kismotor, vagy robogó. robogoEzeket magasság szerint különböző méretben lehet kapni. Fontos, hogy amikor ráül a gyerek, akkor teljes talpával érinteni tudja a földet (nem csak lábujjheggyel) mert így tud majd biztonságosan egyensúlyozni, elindulni és megállni. Eleinte érdemes kisebb kerekűt választani, mert minél nagyobb a kerék, annál gyorsabban megy a motor, és jobban kell egyensúlyozni. Ez legyen inkább a haladó fokozat.
Anyagukat tekintve, bátran állíthatom, hogy elnyűhetetlenek. A mindennapi használat sem fog ki rajtuk, ezt inkább kinőni fogják, mint elhasználni.

3. Futóbicikli
Az utóbbi években egyre népszerűbb a futókerékpár is. Kapható fémből, fából, kinek-kinek tetszése szerint. Ha már bátran és biztonságosan száguldozik a lábbal hajtható műanyag robogóval ,akkor 2-3 éves korban meg lehet próbálni a futóbiciklit is. Kezdetben talán kicsit billegős, de mivel ugyanaz a mozgás szükséges hozzá, mint a kismotorhoz, így minden nehézség nélkül megszokják. Nagyon jól fejleszti az egyensúlyérzéket, ráadásul sokkal nagyfiúsabb/nagylányosabb és nagyon hasonlít az igazi biciklihez.

4. Triciklik, pedálos motorok
tricikli

pedálos robogoLegszembetűnőbb jellemzőjük, hogy az első keréken van a pedál. Mozgásba lendítésük egy kicsit összetettebb mozdulatsort, és sok gyakorlást kíván. Sok kisgyereknél láttam, hogy először lábbal hajtja, hogy elinduljon, majd teker néhányat a pedállal. Vannak gyerekek, akik a lábbal hajtós robogót, vagy a futóbiciklit instabilnak tartják, nem érzik rajta biztonságban magukat. Ők sokkal könnyebben megtanulják a pedálos járműveket tekerni.

Mindegyik „sporteszköz” az igazi kétkerekű kerékpár előfutára. Akinek futóbicikli van, annak később a pedál használatát kell megtanulni, aki triciklizett, annak az egyensúlyt kell megtalálni. Nincs jobb vagy rosszabb, az összes jármű a szabadban eltöltött mozgás örömét szolgálja. Ez a mozgás pedig elengedhetetlenül szükséges ebben a két évben (is) a fejlődő szervezet számára.
Nagymamám mondása jut eszembe: „Kisütött a napocska, menjünk a szabadba!” :)

Címkék: , , , ,

Itt lehet hozzászólni !