Farsang kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak

harcos Ninja jelmezJavában tart a farsangi időszak, és készülhetünk a jelmezbálra. Gyerekes családokban a karácsony után ez az egyik legizgalmasabb időszak. Általában akkor kap nagyobb hangsúlyt ez a jeles nap, amikor a kisgyerek a családi fészekből közösségbe kerül. Már a bölcsiben is farsangolnak a gyerekek, együtt készülnek dalokkal, mondókákkal a tél kiűzésére, a jelmezbe öltözés viszont inkább csak a nagyobbakat hozza lázba. Miért? Mert a móka lényege a szerepjáték, és ez bizonyos érettséget kíván, hogy egy kis időre kibújjanak önmagukból, és mások lehessenek. A picik még konkrétnak látják a világot, anya az anya, és ha bohócsapkát vesz fel, lehet hogy még megijed tőle. 2 éves kor körül viszont már tudják, hogy anya bohócsipkában is anya marad, és ez inkább vicces mint ijesztő, és nyomban fel is akarja próbálni. A farsang idején szabadjára engedhetjük fantáziájukat, többnyire az általuk ismert mesehősök bőrébe szeretnének bújni. 2-3 évesen jellemző, hogy állatmeséből választanak: tigris, malacka, katica, napocska, cica, esetleg elmo, amivel azonosulni tudnak.
Oviban már tágul a határ, egyre több mesét ismernek meg, amiben a képzeletükre hagyatkoznak, illetve megjelennek az igazán fiús és lányos karakterek.
Lányoknál előkerülnek az angyalszárnyak, pörgős szoknyák, így lesznek pillangókisasszonyok, tündérek, hercegnők, amelyekben vágyaikat fejezhetik ki. A fiúk hirtelen kalózok, varázslók, pókemberek, szuperman-ek, gladiátorok, akik erősek, és mindenre elszántak lesznek. Oviban nagyon népszerűek még a különböző „felnőtt szakmák” is: kis szakácsok, doktornénik, katonák és tűzoltók báloznak együtt. (ötletek itt) Gyakran előfordul, hogy a gyerek olyan jelmezt választ, amit a szülő nem talál jónak (ijesztő, kardos, pisztolyos), ám ez nem azt jelenti, hogy a gyerek titokban erőszakos lenne, hanem ez egy számára ismeretlen, izgalmas dolog, ami nincs jelen a hétköznapjaiban, ezért ha már egy napra más bőrébe bújhat, akkor szívesen kipróbálja azt is. Ez egy jó lehetőség más szemszögéből látni a világot, és akár megtanítani vele az új karakter viselkedési szokásait. (Pl. Lehetsz vadász/bandita hatalmas puskával, de azzal nem hadonászunk, és nem ütünk meg másokat stb) Iskolás korban azért már változik a farsang jelentősége. Alsóban még szívesen öltöznek be, de már nem feltétlen a mesék világából választanak, hanem a filmek, számítógépes játékok, és egyéb külső hatások alapján. Gondolok itt az autóversenyzőkre, C.I.A ügynökökre, Avatar szereplőkre, vagy Darth Vaderre. Ám a kiskamaszkort elérve már nem ilyen egyértelmű a helyzet, és gyakran hangzik el, hogy ez már „ciki”. Attól függetlenül a bulira szívesen elmennek, és ha nem kötelező a beöltözés, akkor szerintem nem érdemes erőltetni, (még így is előfordulhat hogy a bál előtti este meggondolja magát) Ha már megvan az ötlet, jöhet a készülődés. Folytatás következik….

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !