Clementoni tudományos játékok 2011

A héten érkeztek meg az új Piatnik-Clementoni “társasok”. Társasok idézőjelben, mert ugye a magyar “társasjáték” azt jelenti, hogy valakivel együtt játsszuk, ezek pedig mind egyszemélyes, kísérletező, gyakorló készletek.

A kollekció 5 különféle kísérletezős-tudományos játékból áll a kisiskolásoknak, és 4 szín-számgyakorlós kirakóból a ovisoknak.
elvalaszto-kek
triopszA kollekció legfigyelemreméltóbb darabja a Triopsz, az instant háziállat. Akár 15 évig is eláll a polcon, és mikor kedvünk van hozzá, kibontjuk, vizet adunk hozzá, és nemsokára kikel. Már ez is elég bizarr, ennél már csak a megjelenése bizarrabb. Tipikusan az a fajta, amit minden barátnak meg kell nézni egyszer. Cserébe csöndes, keveset eszik, és kis helyen is elfér.

A képek a Wikipédiáról származnak, saját tenyésztéssel még nem próbálkoztunk, elég nekünk Lóti, a szuperhörcsög. Az első kép a legélethűbb, így néznek ki valójában az állatkák, a második a dobozban található tojás ősnagymamájának földi maradványait mutatja, a harmadik pedig egy igen erősen sminkelt-retusált szupermodellt ábrázol.
Triops-longicaudatus-dorsal-ventral-edittrilobiteTRIDLX-L2

elvalaszto-kek

planetárium

A Planetárium egy másik érdekes darab, egy kis csillagtérképet tartalmaz. A Göncölszekeret és az Esthajnalcsillagot nyilván mindenki felismeri, de hogy a többi fényes csillagot hogy hívják, azt erről a szerkezetről leolvashatjuk. Elemmel működik, világít, nagyobb gyerekek, romantikus felnőttek randin is nagy hasznát vehetik.  Ezt a szöveget itt fehérrel azért írom, mert a wordpress nem hajlandó sortörést betenni,és amíg nem tudom megoldani, addig ez van.Egyébként próbáltunk plafonra vetítőst, és katsztrófa.

elvalaszto-kek

kis_tudomanyos_2011 Szintén érdekes darab a bio-óra: a digitális óra, amely elem helyett gyümölccsel működik. Cink és rézlapokat kell a gyümölcsökbe dugni. A működési elve kitesz néhány kémia- és fizikaórát, sőt, még némi biológia is belefér. Akár felnőtteknek is ajánlható, egy hasznos, meghökkentő dísz lehet a konyhában, a gyümölcsöstálban. Akit érdekel az elem működési elve a részletes, tudományos leírásért keresse fel a sulinet portált. Duma fehérrel, emrt a wordpressre telepíteni kellene egy addont ahhoz, hogy tudjon sortörést, de nem tud.

elvalaszto-kek

t-rexMinden tudományos játéksorozatban kötelezően kell lennie egy dínós elemnek. Van az anyukáknak egy bizonyos csoportja, akik éjszakai álmukból felkeltve is tudnak társalogni a pahikefaloszauruszok táplálkozási szokásairól -  a beszélgetőpartner általában hímnemű és ovis korú. Botink szerencsére már nem akarja begyűjteni a világ összes dínóját, de még mindig paleontológusnak készül. Persze nekünk is volt miniásatásunk, jó móka, elég sokáig lefoglalja a gyereket, kikutatja a csontokat, összeállítja (aztán az étteremből kicsempészi a békacomb-csontokat, hogy összerakja a békát).

elvalaszto-kek

botanikaÉs végül, az utolsó darab, amit egy kert és számos virágláda tulajdonosaként kevésbé tudok értékelni: a Botanika, ami a biológiakönyv egynyári virágok fejezetének színes, képekkel illusztrált változata, mellette egy  magról nevelhető cserepes virággal. Szerencsére a gyártó is érezte, hogy ez így azért kevés lett, és hozzátett egy igazán hasznos kártyajátékot, amelyről megtanulhatjuk felismerni a fákat a leveleik alapján.

Itt lehet hozzászólni !