Boribon, Annipanni, Kippkopp és a Kerekítő Manó

A Keller és Mayer  Bogyó és Babóca sorozat sikerén felbuzdulva idén Marék Veronika, Berg Judit és  Jakabosné Kovács Judit könyveihez készített társasjátékokat.

Marék Veronikát mindenki ismeri: ő írta és rajzolta gyermekkorom személyes nagy kedvencét, a Kippkopp sorozatokat. Tőle tanultam pipacsbabát készíteni, az ő könyveit olvastam esténként a totyogós gyerekeimnek. Nem győzöm eléggé sajnálni, hogy az én gyerekeim már ilyen nagyok, és velük már nem lehet majd kippkoppos rakosgatót játszani. A játékban 4 gyönyörű tábla található – minden évszakhoz 1 – , mindegyiken 5 haloványabb folttal: ide illenek be a kártyák. Mindegyik kártyából 2 van, és ráadásul van 10 kártya, ami nem illik sehová. A játék sok-sok érdekes játéklehetőséget tartogat, és mindegyiknek pontos, részletesen kidolgozott szabálya van. (Saját gyerekeinknél találkoztunk olyan játékkal, ami a dobozon rengeteg játéklehetőséget kínált, belül pedig egy pici cetli hirdette, hogy végtelen, pont annyi, amennyit kitalálsz magadnak…)

  1. Mivel a kártyák duplán szereplenek, játszhatunk vele memóriát.
  2. Egész picikkel sima képkirakót, eleinte úgy hogy egy táblát és a hozzá tartozó 5 kártyát adjuk a kezükbe, később az egészet összekeverve.
  3. Játszhatjuk a rakosgató társasjátékot, egyszerűbben, akciókártyák nélkül.
  4. Játszhatunk rakosgatót akciókártyákkal, a játéknál leírt szabályok szerint.

 A másik Marék Veroniká-s újdonság A nagy szamócavadászat. Annyira nem újdonság, nekünk ilyenből kislánykoromban kutyás volt, a szamóca helyett csontot kellett elérni, de végülis a magyar kártya sem mai találmány, mégis nagyon szeretjük. Lényege, hogy a tábla két sarkából indulva utat kell építenünk a szamócabokrokig. A kártyákat húzzuk, tehát a szerencse is közrejátszik a végeredményben, de azért jól meg kell gondolni, hogyan tegyük le. Az utak között mindenféle akad, csak egyenes nem: kishullám, nagyhullám, kanyar, négyes elosztó, tekergőzősök és van ott van benne az a piszok kanyar is, ami zsákutcát csinál a fáradtságos munkával felépített utunkból. Szerencsére csak 4 kampó van, de zsákutcát önerőből is építhetünk, ha kifutunk a mezőről vagy belefutunk egy útba.  Aki elér a szamócabokrokig, elvehet egy szamócát, leszedi a kész utat és nekilát újabbat építeni. Az nyer, aki több szamócát gyűjt, tehát döntetlen nincs. Kapunk hozzá 2 üres pótlapot is, tehát ha ragaszkodunk a döntetlenhez, rajzolhatunk még szamócát, vagy kiélhetjük a  kreativitásunkat, és újabb lapot tervezhetünk.

Az a bizonyos régi kutyás így nézett ki, volt táblája is, de az már sajnos elveszett. Kinek ismerős?

 A harmadik Keller és Mayer játék a Kerekítő Kukucska, ami egy aranyos színes memóriajáték egész kicsiknek, amivel a szavakat, tárgyak megnevezését lehet gyakorolni. Kerekítő Manó ráállt a színes korongok tetejére – a sárgát láthatóan nem szeretni, mert nagyon morcos rajta! A nagy korongok alá bebújtatjuk a pici korongokat, amik mindenféle érdekes dolgot ábrázolnak – pacit, vonatot, kígyót, fecskét, rózsát, két pacit, nyuszit a kútban stb. A gyerekek a színdobókockával dobnak, és meg kell mondaniuk, mit ábrázol a megfelelő színű manó alatti korong. Ha eltalálta, megtarthatja, a manó alá pedig újabb korong bújik. Aki csillagot dob, választhat, melyik korongot szeretné kitalálni.

 

Még egy újdonságot várunk a Rumini – A küldetés társast. Csak annyit tudunk róla, hogy ruminis, keller-és-mayeres, de ez nekünk elég ahhoz, hogy már most tudjuk: tosan ott lesz a karácsonyfa alatt. Tökéletes ajándék lesz a 9 éves, Ruminit olvasó fiainknak, pláne, hogy az osztállyal elmennek megnézni a színdarabot. Amint megkapjuk, kibontjuk, fényképezzük, és megosztom veletek az élményt.

Sejtettük, hogy a 2009-es Bogyó és Babóca társasjáték sikeres lesz, de hogy ennyire, azt sem mi, sem a gyártó nem gondolta, így a játék már novemberben elfogyott. 2010-ben jobban készültek, még december közepén is tudtunk utánrendelni belőle, de aki az utolsó pillanatban próbálkozott, az már hoppon maradt karácsony előtt! Most jól bekészleteztünk a fenti újdonságokból, de aki biztosan tudja, hogy a fenti társasokat szeretné karácsonykor a fa alatt látni, az jobban teszi, ha mielőbb megrendeli.

Itt lehet hozzászólni !