Puzzle, vagy kirakó? Melyiket válasszam?

A puzzle magyar hangja: kirakó. Így egyszerűen. Ez az a játék, amely minden gyerekszobában megtalálható, és sok felnőttet is rabul ejt. Olyannyira, hogy kirakó versenyeket szerveznek, rekordokat állítanak fel, január 29-ét pedig kinevezték a puzzle világnapjának. De ugorjunk vissza a gyerekekhez. A számtalan kirakó láttán joggal merül fel a kérdés, milyet érdemes választani?
Elsősorban az életkor számít, majd a méret, és végül a darabszám. Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb a gyerek, fordított arányban, annál kisebb méretű és darabszámú kirakóval is megbirkózik. . A sok gyakorlás fejleszti az ujjak finommozgását, koncentrálóképességet, gondolkodást, és kitartást. A 2-3 nagyobb lapból álló képet a 1,5 évesek is össze tudják illeszteni, de egy barátnőm 2,5 éves kislánya a 60 darabos képet is játszi könnyedséggel kirakja. A gyártók ajánlása szerint a következőket tapasztaltam:
3 éves korig: 2-20 db
4 éves korig: 20-50 db
5-6 éves korig: 50-100 db
6-8 éves korig: 100-200 db, utána már nagyon eltérő.
Felnőtteknek készül több ezer darabos, extrém kivitelben is.

A téma is nagyon fontos, amit a kép ábrázol. Kezdetben olyan állatokat, mesehősöket érdemes választani, amit jól ismer a gyerek, lehetőleg sok színnel, ábrával. Minél homogénebb egy kép, annál nehezebb kirakni, és nem lesz sikerélmény. A kudarctól pedig elmegy a kedve az egész játéktól.
Anyagát tekintve is lehet válogatni. Kicsiknek van plüssből, filcből, szivacsból, fából, üvegből, gyöngyből stb., a legismertebb a kartonlapos mozaikkirakó.
A lapkirakók mellett vannak a térbeli vetélytársak. Ilyen a kocka kirakó, amivel 6 képet lehet kirakni, és mostanában nagyon kedveltek a gömb kirakók (puzzleball) számtalan témában, méretben, sőt tartókonzolt is árulnak hozzá, hogy a kirakott gömb akár a szoba dísze is lehessen.
Ne felejtsem ki a virtuális világot se. A számítógépes puzzle játékok már nem csak a koncentráló és logikai gondolkodást dolgozzák meg, hanem gyors döntés képességét, a reflexet is, mivel a legtöbb játék időre megy.
Szóval, melyiket is válasszam?

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !