A lovaglás fizikai hatása

Minden sport jó, csak el kell kezdeni. Ezt kicsi korban a legcélszerűbb, hiszen ekkor még mindent játéknak fognak fel a gyerekek. De milyen kicsi korba? Egy lovas ismerősömtől ezt a választ kaptam. Az elmúlt századokban lovon jártak az emberek. Ha anyukának el kellett mennie valahová, és nem tudott vigyázni senki a kicsire, magára kötötte, vagy maga elé ültette a lovon, és már indultak is. Az anyuka közelsége, a ló egyenletes ringatózása, biztonságot ad a gyereknek, és elég korán elsajátítja a mozgásformát. Ebből azt gondolom, az ismerkedést elég korán el lehet kezdeni, hogy később fokozatosan az életformát is elsajátítsa. Azt talán senkinek sem kell bizonyítani, hogy a lovaglás az egyik legjobb szabadidős sport, mely jótékony hatása sokoldalú. A legszembetűnőbb a szervezetre gyakorolt fizikai hatás. Ha gyakorlott lovast nézünk, úgy tűnik, szinte nem is csinál semmit, csak ringatózik lova hátán, mégis a ló ritmusos mozgása által lovasának minden izmát megmozgatja. Ahhoz hogy nyeregben maradjon a gyerkőc, meg kell tanulni a helyes testtartást. Ezt játékos gyakorlatokkal könnyen elérhető (csípőre tett kéz, oldaltartás, magastartás, természetesen lóháton) Kezdetben izomláza lesz, de gerince, ízületei busásan meghálálják. Javítja a térlátását, hiszen olyan magasról egész más a világ. A folyamatos egyensúlyozás az érzékszervek összehangolását igényli, és ez a munka nagy segítség a beszédkészség, majd később az írás, olvasás, számolási tanulási készség kialakulásában is. Sok jó mellett sokan féltik a gyerekeket a balesetektől, de gondoljunk arra, mikor járni, kerékpározni, korcsolyázni tanul a gyerek. Kisebb sérülések előfordulhatnak, de nem ez a jellemző, és a helyes viselkedés, megfelelni vágyás, kitartás hatalmas sikerélményhez vezet.
Lovas játékok között most két kreatív kézügyesség fejlesztőt találtam, mely a sport után kellemes pihenős időtöltés lehet.

Egyik egy hímzőkészlet, melyben egy lovas mintával nyomott alap van, hozzá tartozó színes fonalakkal, egy nagy tűvel, és a befűzést segítő eszközzel. Egyszerű hurkolt öltésekkel lehet varrni, ez is fejleszti az összpontosítást, a javítja a kéz szem koordinációját. A másik egy karc-rajz, mely fekete alapon lovas mintát ábrázol, a csomagban van egy tollra hasonlító karcoló eszköz, mellyel a vonalon haladva bevéshető a minta. Bekeretezve pedig mindkettő javítja a szobánk falát, és a hangulatunkat.

Itt lehet hozzászólni !