Játszószőnyegek

Új év, új lehetőségek! Kezdjük mi is a pici babákkal. Egy anyuka a héten azt kérdezte, mi a különbség a játszószőnyegek között. Első ránézésre, valóban csak stílusukban különböznek, ám ennél sokkal többről van szó.
Anyagok:
Anyagukat tekintve plüssből, vászonból, vagy selyemvászonból készülnek. A plüss puhább, melegebb, de ha eldől a cumisüveg, nehezebb tisztítani. Viszont jó hír, hogy mindegyiket be lehet dobni a mosógépbe. Van olyan, melynek az oldalát fel lehet csatolni, ez egészen pici babáknak nagyon hasznos, mert nem tud legurulni róla. A párnás kialakításúba is újszülött kortól tehetjük a babát, kényelmesen pihenhet benne. Akár sima, akár párnás, a minták különböző anyagból készülnek. Egy szafaris szőnyegen például bársonyból van a zebra farka, selyem szalagból a madár tolla, vagy csörgő fóliából az elefánt füle, amiket meg lehet fogni, gyömöszölni. Így fejleszti a kicsi tapintását. Hason fekve ez remek szórakozás.

Hajlított ívek:
Van olyan, amelyhez alapból hozzátartozik a flexibilis boltív a lelógó figurákkal, de ezt külön is lehet kapni a már meglévő játszószőnyeghez. Ez nagyon hasznos találmány. Az 1-2 hónapos baba már jól elkülöníti a hozzá közel eső tárgyakat, és szereti a szép színes kis figurákat, kapálózik, mozgásra készteti őket. 3 hónaposan, már utánuk is nyúl, és kacag ha eléri, később pedig kitartóan húzgálja a rugós kis figurákat. Nyugodtan bele is kapaszkodhat az ívbe, nem törik el. 4-5 hónapos korban már nagyon szeretik nézegetni magukat, érdemes ráakasztani egy babatükröt is, nagyon mókás ahogy játszanak vele. 6 hónapos kor körül, az átfordulásban is sokat segít, hiszen itt ott zörög, vagy még zenél is, fentről lógnak a figurák…. igazi kihívás :)

Hová tegyük?
Az elhelyezés a legfontosabb, mégpedig úgy, hogy ha legurul, vagy később lemászik róla a baba, akkor se történjen baj. Mi a rendes szőnyegre tettünk egy takarót, és arra a játszószőnyeget. Puha, és biztonságos volt. Ágyra semmiképp sem tenném, még akkor sem, ha ott ülünk mellette, mert már egészen pici korban is tudnak meglepetést okozni. Nálunk, Leila egy éves koráig használta, állandó bútordarab volt a szoba közepén, de néha még most is előkerül, és „picibabást” játszik benne. Játékosan fejleszti a mozgást, tapintást, szín és térlátást. Számtalan témában kapható, autós, állatos, babás, mindenki választhat ízlése szerint.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !