A lovaglás lelki háttere

Ha egy gyerek csak egyszer is találkozik a lóval, egészen biztos rabul ejti. Az már csak rajtunk, felnőtteken múlik, hogy ez a rajongás elmélyül, vagy a feledésbe merül. Barátaink gyerekei rendszeresen járnak lovagolni, így néhány alkalommal mi is elkísértük őket. Kezdetben csak simogattuk, etettük az állatokat, néztük, ahogy a nagyok lovagolnak. Önmagában az is élmény, ahogy azok a „magas” állatok mozognak, és semmihez sem fogható eleganciával eggyé válnak a természettel. Nem kellett sokáig várni, hogy Leila is fel akarjon ülni. Félelemnek, bizonytalanságnak nyomát sem láttam rajta. A kengyelt teljesen felhúzták, kényelmesen elhelyezkedett, és büszkén lépdelt ló és pici lovasa. A lovas sport jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Egyszerre segít a testi, lelki, szellemi egészség megőrzésében. Most elsőként a lelki hátterét emelném ki. A gyerekek ösztönösen jól érzik magukat az állatok jelenlétében, elmélyülnek a pozitív érzelmek. Nekik a ló egy barát, akihez szívesen mennek, természetes, hogy megetetik, simogatják, még beszélnek is hozzá. Gondoskodhatnak valakiről, türelemre, tanítja őket, (várni, amíg rákerül a sor) ami nem kis feladat egy izgő-mozgó gyereknél.
Önzetlenül adni, és semmit sem várni cserébe. Ezek nagy dolgok, amikor az „irigykedés” éppen kezdi felütni a fejét.
Figyelmességre, toleranciára int, anélkül, hogy egy szót szólna, vagy anya lyukat beszélne a hasába. Megértővé válik, hiszen egy másik élőlényről van szó, nem ugrik első szóra, amikor a gyerkőc sikít egyet, sőt, eszébe sem jut sikítani, annyira elvarázsolja ez az új világ. Még akkor sincs baj, amikor el kell jönni, mert megérti, hogy a lovaknak is pihenni kell. Ez a játszótérről nem megy ilyen könnyen.
A játékgyártók palettáján is megtalálhatók a különböző lovas játékok. Most két gipszkiöntőt ajánlok a SES gyártótól. Az egyikben egy műanyag lap sablon található, egy istálló lovacskával, kiskutyával. A másik dobozban egy szilikon öntőforma, amiből saját szoborlovacska készül. A megszáradt formát később színes festékkel egyedivé tehetjük. A dobozban ecset, és festék is van. Mindkét játékot öt éves kortól ajánlják, de felnőtt felügyelettel kisebbek is alkothatnak.

Itt lehet hozzászólni !